PLATINASTI VUK: Zajedno AMERIKANCI, SRBI I BRITANCI

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.06.2017 - 11:18

Vranje – U vojnoj bazi “Jug” kod Bujanovca, od 12. do 23. juna se održava velika međunarodna vojna vežba „Platinasti vuk 17“, u kojoj će učešće uzeti 450 pripadnika oružanih snaga devet zemalja.

Sa prošlogodišnjeg Platinaskog vuka FOTO OK Radio Sa prošlogodišnjeg Platinaskog vuka FOTO OK Radio

Pored pripadnika Vojske Srbije, u vežbi će učestvovati i vojnici iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Mađarske, SAD, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Upravljanje i rukovođenje aktivnostima realizovaće rukovodstvo vežbe sastavljeno od predstavnika partnerskih zemalja učesnica, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot dočekali su u nedelju na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ pripadnike Oružanih snaga SAD.
 
Ukupno 80 pripadnika iz Nacionalne garde Ohaja učestvovaće na vežbi „Planinasti vuk 17“.


Đorđević je istakao da je to veoma bitna vojna vežba za Srbiju jer će doprineti jačanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

- Naši vojnici će imati šta da nauče od pripadnika Oružanih snaga SAD koji imaju veliko iskustvo, a takođe ćemo i mi imati šta da podelimo sa njima.

Vežba „Platinasti vuk 17“ predstavlja nastavak saradnje koja će se svakako produbljivati i narednih godina
- rekao je ministar odbrane.

Prema rečima ambasadora Skota, vežba će biti odlična prilika za sve da uvide kako da zajedno reaguju i sarađuju.

- Ova vojna vežba je dobra za saradnju u regionu, a dolazak grupe pripadnika iz Nacionalne garde Ohajo još jedan je pokazatelj partnerstva, prijateljstva i vojne saradnje sa Vojskom Srbije - izjavio je Skot.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane, na vežbi „Platinasti vuk 17“ jedinice će se uvežbavati u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u multinacionalnom okruženju.

Jedan od ciljeva vežbe je i razmena iskustava jedinica u dosadašnjem angažovanju u mirovnim operacijama.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije razvijaju međunarodnu vojnu saradnju uz primenu principijelne politike vojne neutralnosti, što podrazumeva izbalansiran pristup saradnji sa svim partnerima širom sveta.

Ključni cilj zajedničkih vojnih vežbi i obuka je povećanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa SAD, ove godine planirana je realizacija više od 130 aktivnosti, od čega je sedam zajedničkih vežbi.

Takođe, planirana je i 41 aktivnost u okviru programa Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: