Počela regata TUŽNA MORAVA

Lokalne vesti - Nedelja 17.07.2016 - 11:54

Regata "Tužna Morava", čiji je cilj da prikupi podatke o stanju obala, priobalja i samoj Južnoj Moravi počela je u nedelju kod Bujanovačke petlje na Binačkoj Moravi, u organizaciji izviđačkog odreda "Zavičaj 1093" iz Vranja.

Pogled na Moravu sa mosta Mramor FOTO FB profil Jovana Kocevskog Pogled na Moravu sa mosta Mramor FOTO FB profil Jovana Kocevskog

Starešina tog odreda Jovan Kocevski rekao je agenciji Beta da je za početak putovanja odabrana Bujanovačka petlja jer žele da na simboličan način povežu tri Morave - Binačku, Južnu i Veliku, u koju će uploviti 26. jula i putovanje završiti kod Varvarina.

 

On je rekao da je plan da za 10 dana ekipa od 12 članova oplovi sva 232 kilometra Južne Morave, što do sada niko nije uspeo.

 

- Pokušaja je bilo, ali Južna Morava, u gornjem toku, što predstavlja trećinu njene dužine, nije plovna, pogotovo u suvim letnjim danima.

Imamo sreće da je, zbog padavina, nivo reke dostigao određnu granicu i da ćemo najverovatnije i uspeti da oplovimo celu reku - rekao je Kocevski, koji je dodao da je ekipa bila spremna da neplovni deo pređe noseći čamac.

 

On je dodao da će izveštaj o stanju Južne Morave najverovatnije biti predstavljen na jesen, a da će materijal biti dostavljen Ministarstvu odbrane, Sektoru za vanredne situacije, nadležnim institucijama kakva je "Srbijavode", ali i lokalnim samoupravama sa sređenom dokumentacijom za deo reke koji protiče kroz to mesto.

 

Upitan da li ima bojazni da će naići na deponiju na reci zbog koje neće moći da plove, kao što se to dogodilo ekipi kluba ekstremnih sportova "Extrim" kada su snimali dokumentarni film "Tužna Morava", Kocevski je rekao da je ekipa regate dva puta prošla obalama Južne Morave i da takvih problema nije bilo.

 

- Nismo primetili nigde da je neko od stabala napravilo prirodnu branu i da se nakupila tolika količina otpada.

 

Naravno, postoji realna mogućnostda je došlo do obrušavanja nekih stabala u reku, ali imaćemo kopnenu podršku i nadam se da ćemo biti u stanju da to prevaziđemo na najbolji način - rekao je Kocevski.

 

Regatu "Tužna Morava" finansijski je podržalo Ministarstvo odbrane, koje je obezbedilo veslački čamac i zaštitna odela za veslače.

 

Regata će proći kroz Vranje, Vranjsku Banju, Vladičin Han, Leskovac, Vlasotince, Gadžin Han, Doljevac, Niš, Aleksinac, Ćićevac, Kruševac, Ražanj i završiće se u Varvarinu.

OK RADIO, BETA, Novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: