Počela Svetosavska nedelja (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 22.01.2015 - 08:13

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju svečano je otvorena 25. Svetosavska nedelja.

na otvranju Svetosavske nedelje u Vranju na otvranju Svetosavske nedelje u Vranju
Gradonačelnik Zoran Antić podsetio je da je Sveti Sava simbol srpske nacije, osnivač srpske prosvete, kulture i državnosti, temelj i uporište srpskog duhovnog, ali i svetovnog bića. 
 
- Doba Nemanjića sa razlogom se označava kao zlatni period srpske istorije i može se ravnopravno ucrtati u mapu evropske i svetske civilizacije. 
 
Svetorodna dinastija Nemanjića ostavila nam je, kao zavet, živo predanje Svetog Save koje je on utkao u srpski narodni duh i identitet. 
Sveti Sava je oplemenio dušu Srbije vrlinama izvornog hrišćanstva. 
 
Naučio je svoj narod, šta je to ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast, dostojanstvo ali i državnička mudrost i umeće upravljanja narodom- istakao je Antić prilikom otvaranja Svetosavske nedelje. 
 
U Galeriji je u sredu otvorena i izložba fotografija "Manastiri i crkve južne i jugoistočne Srbije", o kojoj je govorila Elena Vasić Petrović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. 
 
Na otvaranju Svetosavske nedelje, premijerno je nastupio i hor vranjskih osnovnih i srednjih škola.
 
tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković
 
              
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: