Počeo Uskršnji post

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.02.2015 - 08:56

Pravoslavni vernici, pa i oni u Vranju, u ponedeljak 23. februara, počinju višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava na Uskrs, koji se ove godine proslavlja 12. aprila.

I posno može da bude ukusno I posno može da bude ukusno

Prva nedelja posta zove se Čista, a slede Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hrist, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, posle krštenja na reci Jordan, otišao u pustinju i postio četredest dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušnja koja mu je postavio Sotona.

Današnji dan u narodu se zove Čist ponedeljak, kada domaćice ppo tradiciji sređuju kuće u pripremi za sedam dugih nedelja posta.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: