Počinje izgradnja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu

Lokalne vesti - Četvrtak 24.04.2014 - 12:51

Vranje - Memorandum o izgradnji Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu potpisali su predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Nenad Vunjak.

sa potpisivanja Memoranduma sa potpisivanja Memoranduma

Time su se stvorili uslovi za dugoročni razvoj i održivost visokoškolskog obrazovanja u Bujanovcu.

Sporazum je jedan od preduslova za dobijanje novčanih sredstava za izgradnju zgrade visokoškolske ustanove u Bujanovcu.

Ističući zahvalnost svim partnerima predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi kazao je kako je potpisivanje sporazuma korak ka potpisivanju ugovora o izgradnji fakulteta.

- Ovo je vrlo važan korak za nas, jer kao što neki kažu, tamo gde se otvaraju fakulteti, zatvaraju se zatvori – rekao je Arifi.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nenad Vunjak izrazio je ubeđenje da će u Bujanovcu ova ustanova ostvariti dobre rezultate u pogledu organizovanja dvojezične nastave.

On je podsetio da se u Bujanovcu školuje 255 studenata, a do kraja godine njihov očekivani broj trebao bi da se popne na 340.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Tomislav Jovanović prednost ovog sporazuma vidi u tome što će se zajedno školovati državljani i srpske i albanske nacionalnosti.

Opština Bujanovac će novoizgrađeni objekat po sporazumu ustupiti Ekonomskom fakultetu iz Subotice, bez nadoknade, na period od najmanje 16 godina, budući da se zemljište nalazi u vlasništvu opštine.

Ekonomski fakultet se obavezao na organizaciju osam studijskih programa na Odeljenju u Bujanovcu.

Ambasador Evropske Unije u Srbiji, Majkl Devenport istakao je spremnost EU da sa Vladom Republike Srbije finasnira izgradnju zgrade čim se steknu preostali pravni i tehnički uslovi.

- Izgradnja zgrade fakulteta omogućiće Albancima, Srbima, Romima i svim ostalima da ostvare pravo na obrazovanje i razviju svoj potencijal.

Dostupnost kadrova će stvoriti osnovu za ubrzani razvoj čitavog juga Srbije i stvoriće veću šansu za mlade da pronađu ili pokrenu svoj posao – rekao je Devenport.

Zgrada će biti izgrađena preko programa Evropski PROGRES koji će realizovati Kancelarija UN za projektne usluge.

Aleksandar Aca Stojković
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: