Podržano 26 projekata iz kulture

Lokalne vesti - Sreda 20.01.2016 - 01:40

Gradsko veće grada Vranja usvojilo je Odluku o dodeli sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti kulture za prvu polovinu 2016. godine.

Među podržanim projektima je i festival Među podržanim projektima je i festival

Gradsko veće je usvojilo predloge Komisije za dodelu sredstava za projekte u oblasti kulture grada Vranja, koja ih je izabrala između 53 projekta podneta na konkursu.

 

Odobreno je 26 projekata iz pet oblasti, u ukupnoj vrednosti od dva miliona dinara.

Najviše novca u prvom polugodištu ove godine, 630.000 dinara, biće izdvojeno za književno stvaralaštvo.

Najveći deo ove sume otići će na troškove objavljivanja tri značajne monografije: prva je povodom 135 godina Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju, druga povodom 20 godina rada Galerije Narodnog muzeja, a treća o istorijatu vranjske privrede pod nazivom "A onda je došao falsifikator" Radomana Irića.

 

Sa 100.000 dinara biće podržan zanimljiv projekat Podrška obolelima od karcinoma i članovima njihovih porodica kroz književno stvaralaštvo“ Vesne Miletić.


U oblasti "Izvorno narodno stvaralaštvo" podržano je devet projekata sa ukupno 420.000 dinara, od kojih će 80.000 dinara biti izdvojeno za "E rečnik govora južne Srbije" Miljane Mladenović.

 

U ovoj kategoriji će biti finansirani i projekti „Nasleđe multikulturalizma iz oblasti arhitekture kao vid promocije kulturno istorijskog turizma“, Aleksandra Stanojevića, „Postavljanje nove koreografije i nabavka nošnje za istu“, GKUD ''Sevdah'', zatim „Povratak korenima“, Omladinskog saveza, kao i projekat „Dan maternjeg jezika“ Ivice Disića.

Gradsko veće je donelo odluku da finansira i sedam projekata u oblasti "Vizuelno stvaralaštvo, film i multimedija" sa ukupno 480.000 dinara, od kojih će sa 80.000 dinara podržati tradicionalni Međunarodni festival dokumentarnog filma "Dokument".

 

Tu su još i projekti „Vranje kult 2016“, Dragana Mladenovića,  „Potpis jedne mladosti“, Rose Drmonjić i  „Vranjski kutak“, Slobodana Nedeljkovića, kao i „Vikend dizajna“, Magdalene Stefanović, „Arhienale – trijenale“, Društva vranjskih arhitekata i „Muzika na ekranu“ Miodraga Dimitrijevića.


Grad će finansijski podržati i tri muzička projekta, tradicionalnu manifestaciju "Maj mesec muzike", nabavku scenskih sredstava za Hor Gimnazije "Bora Stanković" i snimanje albuma etno fjužn benda "Oganj".

U okviru pozorišnog i scenskog stvaralaštva, po 70.000 dinara će dobiti Udruženje za razvoj plesa "Top dance" i projekat "Školsko pozorište".

Krajnji rok za realizaciju odobrenih projekata je 30. jun 2016. godine.


Raspisivanje narednog konkursa za drugu polovinu ove godine očekuje se već tokom marta, najavila je gradska većnica za kulturu Nela Dimitrijević.

 


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: