Poklonio ženi bubreg

Lokalne vesti - Četvrtak 13.03.2014 - 09:14

Milorad Kostić (55), inspektor iz Vranja, svojoj ženi Mirjani poklonio je bubreg!

Kostići FOTO VRANJSKE Kostići FOTO VRANJSKE

Pre tačno godinu dana, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u dve sale odigravala se životna drama Kostićevih koji su u braku 25 godina.

Nakon što su Mirjani pre tri godine, usled stresa i genetičkih predispozicija, odjednom otkazala oba bubrega, bračni par je činio sve kako bi se život koji podrazumeva odlazak na dijalizu svakog drugog dana bar malo olakšao.

Sve dok jednog dana Milorad nije prelomio i odlučio da upravo on bude donor koji će Mirjani spasiti život i osloboditi je bolnih i iscrpljujućih tretmana dijalize.

Na svu sreću, nakon brojnih ispitivanja i napornih pregleda, rezultati su pokazali da je tkivo kompatibilno. Transplatacija je obavljena 5. marta 2013.

- Jedan organ ne spašava samo jedan život, već i porodicu i drage ljude oko osobe kojoj su donori neophodni – kaže Milorad.

Ovih nekoliko godina su bile najteži period u životu Kostića. Nakon što su Mirjani otkazali bubrezi 2011. godine, morala je da se podvrgne napornim tretmanima dijalize.

Usled policističnosti bubrega, koji su počeli da pritiskaju druge, zdrave organe u Mirjaninom telu, lekari su odlučili da oba bubrega uklone što pre i da Mirjanu stave na listu čekanja za transplantaciju.

I vrapci na grani znaju da su liste čekanja za transplantaciju predugačke, a najveći problem je nedostatak svesti u Srbiji o značaju zaveštanja organa:

- Mnogo je bitna edukacija o značaju zaveštanja i doniranja organa, u to sam se uverio dok smo boravili na VMA – kaže Milorad dodajući da mu je, nakon što im je saopšteno da će Mirjana morati da dobije novi bubreg, najteže  bilo upravo čekanje i neizvesnost; želeo je da se to što pre završi.

Morao je da prođe razne analize i kontrole, među kojima i etičke komitete zbog slučajeva nelegalne trgovine organima.

Kako je objasnio, operacije koje su imali Mirjana i Milorad obavljene su po prvi put u Srbiji na takozvani laparoskopski način, uz pomoć lekara iz Indije.

Prilikom pregleda i analiza, Milorad je često morao da odsustvuje sa posla, te je koristio preostale dane godišnjeg odmora pa tek kasnije otvorio bolovanje.

Kada je otišao po takozvane doznake, kako bi odsustvo opravdao, urolog vranjskog Doma zdravlja rekao mu je nešto što stalno prepričava.

„Ti si lud čovek“ – prokomentarisao je urolog kada je video da je Milorad umesto bolovanja koristio godišnji odmor.

Kada je pomenuti lekar video da je pacijent odsustvovao jer je suprugi bio donor, našalio se: „Prvo sam malo sumnjao da si lud, ali sada sam potpuno siguran u to.“

Zaista, Miloradov čin je redak slučaj. Bubreg uglavnom doniraju brat, sestra, bliski rođaci ili roditelji.

Nadaju se da su ovakve situacije iza njih i da će brzo zaboraviti neprijatnosti koje su sa sobom nosili bolovi, dijalize, analize, guranje sonde u grkljan, trčanje, papirologija, stres. Propušteno su počeli da nadoknađuju nekoliko meseci nakon operacije, išli su na Vlasinu, Ohrid, u Kladovo i u Tursku.

- Nema ničeg strašnog u tome kad doniraš bubreg. Osim bolova nakon operacije kada anestezija prestaje da deluje i zarastanja te rane, osećam se sasvim normalno, čak sam i neke navike zadržao. Jedino što sam promenio – sada unosim više tečnosti.

 

VRANJSKE, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: