POLITIČKI PRITISAK: Vranju ni dinar za štete od poplava!

Lokalne vesti - Utorak 12.05.2015 - 12:16

Grad Vranje od 2009. godine do sada iz republičkog budžeta nije dobio nijedan dinar za otklanjanje šteta nastalih požarima, poplavama i klizištima.

SPS: A svi uplaćujemo pare u budžet foto A. Stojković SPS: A svi uplaćujemo pare u budžet foto A. Stojković

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić rekao je na otvorenom danu za medije u Gradskom odboru SPS-a da je bezbroj dopisa poslato iz Vranja u Beograd, ali da nema ni odgovora, a ni para.

– Pisao sam i ovih dana premijeru Vučiću i ministru finansija. Tražio sam sedamdesetak miliona dinara, od kojih 30 miliona za sanaciju štete na infrastrukturi, a ostatak za popravku elektroenergetskog sistema, dugovanja prema EPS-u i reprogramu duga koji imamo prema tom javnom preduzeću iz 1999. i 2000. godine.

Krajem prošle godine za tekuću likvidnost budžeta pojedini gradovi i opštine dobili su po 150 i 200 miliona dinara. Mi nismo dobili ništa.

Sada su ponovo isti ti gradovi dobili novac, mi opet ništa. Želim da podsetim da se taj novac deli od poreskih obveznika građana Srbije, među kojima su i Vranjanci – kaže Antić.

On dodaje da Republika vrši razne pritiske na rukovodstvo grada, smatrajući to političkim pritiskom.

– Ubeđen sam da se protiv Vranja vodi sistematska borba zbog političke strukture ovdašnje vlasti. Ovo je poslednji stadijum. Pokušani su razni politički pritisci kako bi došlo do destabilizacije.

Imali smo razne kontrole, od UBPOK-a, tužilaštva, privrednog kriminala i ostalih državnih instanci, a sada imamo poslednji korak, a to je finansijsko iscrpljivanje.

To znači da veliki sistemi koje oni kontrolišu našim javnim preduzećima ne plaćaju usluge, a traže da mi sve redovno izmirujemo i tako očekuju da dođe do totalnog kolapsa budžeta – kaže Antić.

I pored toga, ističe Antić, stanje lokalnog budžeta je na zavidnom nivou u odnosu na neke druge gradove i opštine.

– Mi radimo kilometarske puteve, regulišemo Slobodnu zonu, gradimo Pozorište, dakle radimo izbiljne infrastrukturne projekte sami i bez pomoći države.

O takvom odnosu države prema Vranju, mi ćemo razgovarati sa našim ljudima u centrali stranke – kaže Antić.

On na kraju dodaje da je Republika Vranju za sanaciju šteta proisteklih iz poplava, klizišta i požara dužna 1,33 milijarde dinara.

Od toga, kaže gradonačelnik, najviše se duguje meštanima Pčinjskog okruga koji su direktno pretrpeli štetu na imanjima.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: