Poljanica dobija poljoprivrednu zadrugu

Lokalne vesti - Sreda 26.07.2017 - 13:43

Vranje - Nakon što je Zadružni savez Srbije u Vlasu održao u utorak tribinu na kojoj je prezentovao značaj organizovanja poljoprivrednika u zadruge, žitelji Poljanice su odlučili da već u sredu krenu sa realizacijom ove ideje.

Udruženi lakše do subvencija i plasmana proizvoda. Foto: N./Cvetković/OK Radio Udruženi lakše do subvencija i plasmana proizvoda. Foto: N./Cvetković/OK Radio

Ovakve akcije su deo podsticaja razvoju poljoprivrede kroz organizovanje zadrugarstva,  u okviru strategije koju je ministar Milan Krkobabić najavio kao mere podsticaja razvoju jugoistoka Srbije.

Anita Ilić, stručni saradnik za poljoprivredu Zadružnog saveza iz Niša, navodi da je poljoprivrednicima iz Poljanice predočila mogućnosti kako da se organizuju u zadrugu da bi lakše plasirali svoje proizvode.

- Ljudi su se okupili, i to u velikom broju, a mi smo im ukazali prednosti novog zakona koji se tiče zadrugarstva.

Taj novi model evropskog zadrugarstva, koji je usklađen sa našim pravnim sistemom, nudi mogućnost lakšeg organizovanja i nastupa na tržištu.

Konkurs za podsticaj zadrugama, koji je ministar Krkobabić prezentovao i u Vranju, otvoren je do početka oktobra, a ni jedana od zadruga iz Pčinjskog okruiga nije konkurisala za dobijanje sredstava -
napominje Ilićeva.

Vođeni tom činjenicom poljoprivrednici iz Poljanice rešili su da formiraju svoju zadrugu. Novim zakonskim odredbama članovi zadruge sami upravljaju zadrugom, to nije državna ni privatna firma, nego udruženje fizičkih lica, koja stvaraju jedno jako pravno lice da bi zajednički delovali.

Novi modeli zadruga omogućavaju osnoivanje sa minimalnim osnivačkim ulogom od 100 dinara, nejednake osnivačke uloge članova, minimalan broj članova, kao i to da ne mora da postoji osnivački kapital zadruge.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: