Poljski Andropol želi Jumko!

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.09.2014 - 11:01

Poljska firma „Andropol“ poslala je Agenciji za privatizaciju pismo o nameri da kupi „Jumko“ iz Vranja, saznaje se iz dobro obaveštenih izvora.

Sa zvanične prezentacije Andropola Sa zvanične prezentacije Andropola

Kako pišu novine „Vranjske“, za „Jumko“ su stigle tri ponude, ali se ostale dve odnose na „Bivodu“, koja je u vlasništvu vranjske tekstilne kompanije.

- Poljska kompanija „Andropol“ zainteresovana je za „Jumko“ zahvaljujući naporima Ministarstva privrede i rukovodstva Kompanije.

Ovo posebno ističem jer se radi o firmi koja je i ranije bila u igri, ali su Poljake uplašili i oterali štrajkači i još neke interesne grupe u lokalu, koji direktno rade za tajkune.

Jer, mnogima ne odgovara što „Jumko“ radi za Vojsku i policiju i hteli bi da preuzmu te poslove – rekao je za „Vranjske“ Goran Đorđević, generalni direktor „Jumka“.

Đorđević je sa saradnicima nedavno boravio u Poljskoj gde je obišao „Andropol“ u istoimenom gradu oko 500 kilometara udaljenom od  Varšave. On kaže da se radi o velikoj, ozbiljnoj tekstilnoj kompaniji, koja je u poslednjih nekoliko godina već kupila dve firme slične Jumku.

„Jumko“ se od 2004., konverzijom dugovanja, nalazi u većinskom vlasništvu države (oko 65 odsto).

- Deo zaposlenih štrajkom pruža otpor privatizaciji, koja je neminovna – kaže Đorđević za „Vranjske“.

On naglašava da je poslovodstvo pronašlo strateškog partnera, što mu je i bio zadatak dobijen od Ministarstva, tako da je sada sve na resornim državnim institucijama.

- U firmama koje je kupio, poljski partner prodao je zastarele mašine a taj novac uložio u održavanje.

Održali su 1.200 radnih mesta u konfekciji, dok nekretnine koje nisu u proizvodnji rentiraju jakim firmama gde posao obezbeđuju višku svojih radnika. To je ideja i za „Jumko“.

Treba održati primarnu, profitabilnu proizvodnju - Doradu, Konac i Konfekciju, to je oko 1.300 radnih mesta. Ostale hale treba izdati firmama koje će zaposliti višak Jumkovih radnika, od čega ćemo imati višestruku korist zbog rente i novih radnih mesta.

To je naš predlog koji je država prihvatila, i niko, ma koliko se trudio, neće moći da to poremeti i sruši – poručio je Đorđević u „Vranskim“ novinama.

Inače, „Andropol“ ima sopstvenu proizvodnju tkanine, prave i najmodernije i najšire kombinacije, sami šiju svoju odeću, imaju isturene firme...

Andropol S.A. osnovan je 1906. godine i, kako sami za sebe kažu, možda nisu uvek bili prvi, ali su svakako najcenjeniji.

Naravno, firmu su 1945. godine „privatizovali“ komunisti, silom oružja, a ona se u tom času zvala "Braci Czeczowiczka ", u podnaslovu "Pierwsza Galicujska Tkalnia Mechaniczna ", ili Prva Galicijska mehanička tkačnica.

E, onda oružje više nije moglo da hrani gladna usta pa je Andropol privatizovan 1992. godine, i od tada posluje kao akcionarsko društvo.

„Andropol“ danas obuhvata i pogone u Andričovu i Bjalistoku, koje su takođe kupili kao posebne firme i pripojili ih matici.

Trenutno su najvažnija tekstilna fabrika u Poljskoj, kako kažu, „u svojoj klasi“, a takođe imaju pogone i u inostranstvu, za koje proizvode većinski deo svega što prave.

 

VRANJSKE, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: