Pomozimo malom Savi!

Lokalne vesti - Petak 26.09.2014 - 11:27

Osmogodišnjem Savi Stošiću iz Vranja neophodna je pomoć kako bi mogao da pohađa Školu za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, koja se nalazi u Zemunu.

Sava sa majkom i sestrom Sava sa majkom i sestrom

Sava ide u drugi razred OŠ „Radoje Domanović“. U prvom razredu nije postigao gotovo nikakve rezultate, jer je imao asistenta u nastavi samo neko vreme.

Sava na jednom oku ne vidi ništa, a na drugom ima sposobnost vida samo 10 odsto. Živi sa majkom i devetogodišnjom sestrom Sofijom.

Savina majka Nataša Šušnjar (39), žrtva je porodičnog nasilja i bez posla je. Do pre dve godine živela je u Aleksincu.

Kaže da, nakon što ju je suprug poslednji put pretukao i pokušao da je ubije, uspela da uz pomoć policije ode iz kuće. Neko vreme je bila smeštena u sigurnoj kući, a sada je podstanar.

- Nisam u mogućnosti da radim, iako sam kuvarica po zanimanju, jer  Sava ne može da brine sam o sebi.

Od socijalne pomoći i dečijeg dodatka, koji zajedno iznose oko 17.000, plaćam stan, račune i hranu deci.

Nisam u mogućnosti da izdvojim dodatnih 29.000 dinara mesečno za internatski smeštaj u Zemunu, kako bi Sava mogao da se školuje.

Njegov otac ne plaća alimentaciju, jer je u zatvoru, čak ni decu ne viđa, iako ima prava na to - kaže Nataša.  

Savi je svakako  potrebno da ide u školu za decu sa posebnim potrebama, jer u školi nemaju asistenta, koji bi mu pomogao u nastavi. Razlog za tako nešto je taj što iz budžeta grada nisu obezbeđena sredstva za te namene.

Ovo obrazloženje su Savinoj majci dali nadležni u OŠ „Radoje Domanović“. Takođe, Sava mora na svaka tri meseca na preglede u Niš, i na svakih šest u Beograd. Šanse za  njegovo izlečenje su veoma male.  

Nataša kaže da se obraćala nadležnim institucijama, kao i lokalnoj samoupravi, za pomoć kako bi se Savi obezbedio asistent, ili pak mogućnost  za školovanje u Zemunu.  Po njenim rečima, svuda bili isti odgovori, koji su glasili da nema para.

Sava dodaje da veoma voli da ide u školu, i da mu na času pomažu i drugovi iz odeljenja i učiteljica, a kod kuće majka i sestra, ali da to nije dvoljno.

- Ne vidim ono što piše na tabli, iako sedim u prvoj klupi. U kući se pomalo snalazim i sam, jer su mi predmeti koji me okružuju poznati, ali su mi problem škola i ulica.

Najviše volim da slušam, i pomalo vidim crtani ,,Pepa prase“ – kaže Sava.

Nataša moli da svi koji su u mogućnosti pomognu kako bi svom detetu omogućila školovanje, kako još jednom ne bi ostalo slepo.

Njen tekući račun u banci „Poštanska štedionica je“  200- 63603180-55.

Slađana Tasić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: