POPLAVE: Šteta preko 80 miliona, pomoć Vlade neophodna

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.02.2015 - 17:55

Prema prvim procenama nakon dva poplavna talasa na području grada Vranja na putnim pravcima i rečnim koritima napravljena je šteta od blizu 80 miliona dinara, saopštio je u ponedeljak gradski Štab za vanredne situacije.

Odmah potrebno 20 miliona - sednica Kriznog štaba u Vranju Odmah potrebno 20 miliona - sednica Kriznog štaba u Vranju

Gradsko rukovodstvo uputiće zahtev Vladi za novčanu pomoć za sanaciju putnih pravaca i sređivanje rečnih korita.

- Hitno nam je potrebno 20 miliona dinara kako bi smo mogli da stavimo grad u punu funkciju.

Očekujemo podršku i pomoć Vlade kojoj ćemo se obratiti za pomoć zbog dve vanredne situacije zbog poplava i šteta koje su tada nastale.

Kada sada sublimiram materijalnu štetu ona se bliži cifri od skoro 80 miliona dinara, bez procene štete na poljoprivrednom zemljištu – rekao je gradonačelnik Zoran Antić.

Prema njegovim rečima ustanovljeno je da je došlo do oštećenja poljoprivrednih površina od oko 350 hektara.

Ceo taj deo sa leve i desne strane Morave uništen je u poplavama pa će ove godine problem biti i u prinosu poljoprivrednih kultura od 100 odsto kao i nemogućnosti odvijanja setve u punom obimu.

Antić je kazao da su u ovom trenutku svi državni i opštinski putevi u funkciji i saobraćaj se odvija  prema utvrđenom redosledu.

- Imamo znatnih oštećenja putnih pravaca na relaciji Zlatokop-Ćukovac i Ćukovac -Toplc zbog izlivanja Morave . Materijalna šteta zbog uništenja kolovoza iznosi oko 50 miliona dinara.

Ne postoji problem u vodosnabdevanju iako je brana Prvonek 12 sati bila bez struje, jer su radili agregati.

Reka Banjštica se kontroliše ne postoje  problemi vezani za mogućnost izlivanja reke – kazao je gradonačelnik.

Antić je napomenuo da će nakon ukidanja vanredne situacije morati da budu rešeni problemi koji se javljaju zbog eksploatacije šljunka i peska iz korita Južne Morave o čemu su kako je kazao upoznati ljudi iz Sbija vode.

- Ne postoji opasnost od najezde glodara i zmija to je bila sporadična pojava. Kada se stvore uslovi nakon povlačenja vode doći će do dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u 30 poplavljenih domaćinstava koja su pretrpela štetu.

Komrad će po nalogu inspekcijskih službi preuzeti čišćenje septičkih jami tamo gde je to neophodno – kaže Antić.      

Situacija je prema rečima gradonačelnika  pod kontrolom i u Vranjskoj Banji, osim kod Zdravkovog potoka gde postoji mogućnost  da dođe do začepljenja, ali će po nalogu i to morati da se reši kako bi voda mogla da otiče  u Banjšticu.  

Gradski štab zabranio je i upotrebu vode za piće iz privatnih vodovoda.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: