Popovi uzimaju posao učiteljima!

Lokalne vesti - Utorak 03.03.2015 - 09:49

Vranje - Veronauku u školama u Pčinjskom okrugu predaje 55 sveštenika Eparhije Vranjske iako su u radnom odnosu i pri crkvi, tvrde iz sindikata prosvete u Vranju.

Nerešen status predavača veronauke foto Novosti Nerešen status predavača veronauke foto Novosti

I dok je u nastavi prema njihovim rečima sve više svštenika, učitelji koji mogu da predaju veronauku ostaju bez  posla.  

Sindikalci napominju da svešteno lice sa samo deset odsto radnog vremena u školi ostvaruje sva prava iz radnog odnosa.

Budući veroučitelji, kažu sindikalci, donose potvrdu da u Eparhiji nisu u radnom odnosu kako bi ga zasnovali u školi i to je jedina procedura.

Danča Dodić, predsednik Okružnog odbora sindikata obrazovanja Pčinjskog okruga  napominje da je takva situacija nastala isključivo zbog neodgovornosti direktora škola.

- Imali smo sastanak u avgustu prošle godine sa Eparhijom, načelnikom Školske uprave u Leskovcu i donet a je odluka sa kojom su upoznati i direktori da se časovi veronauke ne mogu deliti na više izvršioca – kaže Dodić.  

Slobodanka Savić, predsednica Gradskog odbora Sindikata obrazovanja u Vranju kaže da su iz Školske uprave dobili listu sa imenima i prezimenima, koji veroučitelj sa koliko časova predaje veronauku.

- Sve to je živa je istina i mi smo u mojoj školi imali problem, jer su za 60 odsto radnog vremena četiri čoveka poslata da drže predavanja iz veronauke.  I to su sve ljudi sa srednjom bogoslovskom školom.

Oni sebi dodeljuju titulu da su profesori . I sam vladika Pahomije je na sastanku obećao da će posetiti sve škole i da svi direktori moraju da prijave časove verske nastave.

Trebalo bi da o svemu bude upoznat ministar Verbić i da jednostavno precizira i stepen stručne spreme i uslove kao za svakog nastavnika, ko može da izvodi versku nastavu -  kaže Savićeva.

- U bujanovačkoj osnovnoj školi veronauku predaju dva popa iako obojica drže parohiju, jedan ima 90, a drugi 20 odsto u nastavi  – tvrde sindikalci.

Savićeva je kazala da je presedan u celoj priči to što u jednoj od gradskih osnovnih škola versku nastavu sa punim radnim vremenom drži diplomirani ekonomista, i to od 2003. godine.

Dodić na kraju podseća da je pravilnikom o stručnoj spremi koji važi za sve nastavne predmete pa  veronauku predviđeno  da versku nastavu  može da izvodi lice sa završenom teologijom i to mora do kraja da razjasni Ministarstvo prosvete sa Ministarstvom vera.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: