Poreski dug: Može na rate, ali uz KAMATU i MENICU

Lokalne vesti - Sreda 22.03.2017 - 10:25

Gradska vlast u Vranju planira da uvede pravilo prilikom otplate poreskog duga, prema kome će dužnik morati da priloži menicu, kao sredstvo efikasnog obezbeđenja, saznaje OK Radio.

Neophodna efikasnija naplata poreza FOTO: OK Radio Neophodna efikasnija naplata poreza FOTO: OK Radio

Tokom 2016. godine, Lokalna poreska administracija (LPA) je u cilju efikasnije naplate javnih prihoda, poreskim dužnicima omogućila reprogram poreskog duga uz otpis kamate.

U periodu od 4. marta do 1. jula, kada su važili ovakvi uslovi, 2.137 poreskih dužnika je iskoristilo ovu pogodnost, podnelo zahteve i počelo sa plaćanjem svojih zaostalih obaveza.

Zavisno od visine duga, dužnici svoje obaveze plaćaju na maksimalno šezdeset rata.

Ipak, i pored toga, podaci LPA pokazuju da dug pravnih i fizička lica na ime poreza na kraju 2016. godine iznosi ukupno 735 miliona dinara ili nešto više od šest miliona evra.

Za porez na imovinu, fizička lica su dužna oko 180 miliona, dok dug pravnih lica iznosi oko 160 miliona.

Načelnica LPA Maja Jović kaže za OK Radio da poreski dužnici i dalje imaju mogućnost da svoja dugovanja izmire u više rata, s tom razlikom što će morati da plate i kamatu na osnovni dug.

- Ovde nemamo nikakvih vremenskih ograničenja, tako da poreski dužnici mogu da svakog dana dostave zahtev za odlaganje duga.

U ovom slučaju, nema otpisa kamate, a dug je moguće otplatiti na najviše 24 mesečne rate
– kaže Jovićeva.

Novina je da će u budućem periodu, po nalogu načelnika Gradske uprave Dušana Aritonovića i gradskog rukovodstva, podnosioci zahteva za odlaganje duga morati da obavezno dostave i ličnu menicu.

- Ta opcija je regulisana zakonom i nije obavezna, ali može da se primeni po proceni poslodavca, odnosno u ovom slučaju nalogodavca, kao efikasno sredstvo obezbeđenja – pojašnjava Maja Jović.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: