POSLEDICE ŠTRAJKA: U Osnovnom sudu nerešeno 37.000 predmeta!

Lokalne vesti - Subota 31.01.2015 - 09:03

Broj rešenih predmeta u Osnovnom sudu u Vranju prepolovljen je u odnosu na prošlu godinu, čemu je presudno dopriineo štrajk advokata.

Predsednik Osnovnog suda Stanković sa saradnicama Predsednik Osnovnog suda Stanković sa saradnicama

Stojadin Stanković, predsednik  Osnovnog suda u Vranju kazao da je u radu Osnovnog suda u predhodnoj godini ukupno bilo 50.973 predmeta.

Na početku 2014. sud je imao ukupno 37.402 predmeta od čega starih 28.743,  a do kraja godine ovaj sud primio je još 13.571 predmet.

U istom periodu rešeno je 13.864 predmeta od čega starih 2.875. Nerešeno je ostalo 37.109 predmeta od čega oko 79 odsto starih predmeta.

- Evidentirano je 2.364 starijih predmeta od 10 godina. Najveći broj nerešenih predmeta je u izvršnoj materiji od ukupno nerešenih 9.535 u radu je ostalo preko 6.000.

U narednom periodu naročito ćemo posvetiti pažnju rešavanju starih predmeta – kaže Stanković.

Radi smanjenja broja predmeta rukovodstvo suda je preduzelo određene mere  sačinjen je program za 2015. godinu gde je tačno  oročeno do kada oni treba da budu rešeni.

U krivičnoj, parničnoj i vanparničnoj materiji  svi stari predmeti moraju da budu rešeni do kraja godine.

U izvršnoj materiji  zbog enormno velikog broja predmeta do kraja godine  će  po rečima predsednika Osnovnog suda 25 odsto ovih predmeta morati da bude rešeno.

- Posledice štrajka advokata su velike i one i dalje traju.

Neki predmeti nisu mogli da se završe, posebno u krivičnoj materiji i odbijaće se optužba usled zastarelosti – kaže Stanković.

Prema rečima Aleksandre Tošić Arsić, portparola suda, u pritvorskim predmetima za vreme štrajka advokata ništa nije moglo da se radi.

- Glavni pretresi su morali da budu odlagani, a u nekim predmetima je nastupila i apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja – kaže Tošić Arsić.

U krivičnoj materiji u Osnovnom sudu u Vranju  od ukupno nerešenih 678 ostalo je u radu 263 starih predmeta.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: