POTVRĐENO: Kvrgava koža i u VRANJU

Lokalne vesti - Sreda 22.06.2016 - 10:31

Laboratorijske analize uzoraka zaraženih grla u selu Gradnja u Poljanici, potvrdile su sumnje da se bolest „kvrgave kože“ goveda pojavila i na teritoriji Vranja, kaže je za OK Radio Aleksandar Janjić, gradski većnik za poljoprivredu.

Opasna bolest goveda stigla i u Vranje FOTO ministarstvo poljoprivrede Opasna bolest goveda stigla i u Vranje FOTO ministarstvo poljoprivrede

- Po procedurama koje propisuje Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, zaražena grla će biti uništena.

Nadležne inspekcijske službe i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije su na terenu i preduzimaju sve potrebne mere u skladu sa zakonom
– kaže Janjić.

On otkriva da još uvek nije utvrđena definitivna lokacija za zakopavanje tela zaražene stoke i da se na tome radi.

- U igri su tri moguće lokacije: Poljanica, Barelić i Gradnja i već u toku popodneva bi trebalo da se donese konačna odluka o tome.

Na terenu je i mešovita komisija koja procenjuje vrednost stoke, na osnovu koje bi trebalo da se odredi odšteta vlasnicima
– iznosi Janjić.


Po proceduri, koja je već primenjena u ranije potvrđenim slučajevima bolesti „kvrgave kože“, odnosno nodularnog dermatitisa, očekuje se da Uprava za veterinu proglasi Vranje zaraženim područjem.

Do sada su zaraženim područjima proglašene terirorije opština Bujanovac, Surdulica, Bosilegrad i Trgovište, gde je potvrđeno prisustvo ovog opasnog stočnog oboljenja, a Vranje je bilo među ugroženim područjima.

Na snazi je još uvek mera zabrane prometa i transporta stoke u zaraženim i ugroženim područjima, a zbog pojave ove opasne bolesti zatvorene su pijace u Ristovcu i Vlasu.

Bolest se prenosi preko insekata i zbog toga se apeluje na vlasnike da stoku zaštite najbolje što mogu, pri čemu se preporučuje korišćenje repelenata koji odbijaju insekte.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: