POZICIONIRANJE PRED IZBORE: JS i SDPS između socijalista i naprednjaka

Lokalne vesti - Ponedeljak 25.01.2016 - 01:58

Vranjski odbori Jedinstvene Srbije (JS) i Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), koji su uz PUPS bili članovi pobedničke koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije (SPS) na lokalnim izborima 2012. i prethodne četiri godine sa njima participirali u gradskoj vlasti, ovih dana najozbiljnije razmišljaju o napuštanju socijalista i samostalnom učešću na izborima.

Čuvaju izgledae da se priklone pobedniku; Foto: OK Radio Čuvaju izgledae da se priklone pobedniku; Foto: OK Radio

U kuloarima se govori da je namera ovakve polarizacije u najavi zapravo pozicioniranje tih odbora ka naprednjacima koje mnogi unapred vide kao buduće gospodare Vranja.

Ipak, daleko od toga da su socijalisti za potcenjivanje, pa JS, SDPS, pa donekle i PUPS, svim svojim političkim umećem pokušavaju da u ovom periodu ne budu „ni tu, ni tamo“, ne bi li sačuvali izglede da se posle izbora priklone pobedniku, ma ko to bio.  

Iako sve strane unutar koalicije javno govore o „korektnim“ odnosima, već duže vreme kolaju glasine da čelnik JS Dejan Manić i šef SPS i gradonačelnik Vranja Zoran Antić nisu na istoj talasnoj dužini.

Varnica je bilo i na relaciji SDPS-SPS, a kulminirale su u vreme razrešenja direktora Turističke organizacije Tomislava Stojanovića u oktobru prošle godine.

Tada je lider Ljajićeve partije u lokalu i lokalni gradski većnik za zdravstvo Aleksandar Stajić izrazio nezadovoljstvo zbog mešanja SPS u unutrašnja pitanja njegovog odbora, ali i pozicijom SDPS unutar koalicije i zapretio da „više neće biti sa socijalistima ukoliko ovi ne uvaže njihove kadrovske pretumbacije i stranačke interese“.

Manić za OK portal negira da postoji sukob sa SPS i Antićem. Dok iz tabora naprednjaka stižu glasine da lider JS ovih dana ne izbija iz kancelarije Slaviše Bulatovića, načelnika Pčinjskog okruga i lidera vranjskog SNS, Manić ponavlja mantru o korektnim odnosima sa SPS.

Ali i otkriva da se gradski odbor te stranke priprema za samostalan izlazak na lokalne izbore, uz ogradu da to nije konačna odluka.

- Nismo zatvorili vrata za pregovore o eventualnim koalicijama. Sve će biti stvar političkog dogovora. Ne postoji nikakav sukob između JS i SPS u lokalu, naprotiv - kaže Manić.

O navodnom sukobu sa Antićem možda se može čitati između redova.

- Uvažavamo SPS kao stranku. Dosad smo bili u toj koaliciji i tretirani smo na jedan način, a ako se postigne dogovor, uz neko uvažavanje i normalan odnos prema koalicionim partnerima, nije isključeno ni da na predstojećim izborima izađemo kao ista koalicija.

Naša će odluka sasvim sigurno zavisiti od toga da li nas neko uvažava kao punopravnog koalicionog partnera ili ne
- kaže Manić.

Stajić iz SDPS kaže da će vrh ove stranke razgovarati sa svim političkim opcijama na lokalu o mogućim predizbornim koalicijama, čak i sa SNS.

- Imali smo korektnu saradnju sa SPS prethodne četiri godine. Očekujemo njihov, ali i poziv naprednjaka - ne krije Stajić.

On naglašava da će SDPS prvo razgovarati sa SPS.

- Ako budemo mogli da zadovoljimo interese, najpre građana, a zatim i naše stranačke interese, moguće je da ćemo ostati uz SPS. Ako ne možemo da pronađemo zajednički jezik sa njima, ni sa naprednjacima, verovatno ćemo se odlučiti za samostalan izlazak na izbore.

Ne želimo da po svaku cenu učestvujemo u vlasti, a da ne možemo ništa konkretno da uradimo za građane jer onda ispada da smo neuspešni i neodgovorni
- rezonuje Stajić.

U septembru, na godišnjicu odbora JS u Vranju, njen lider Manić izjavio je da će ova stranka na izborima „mnogima pomrsiti račune“. Šta je tada mislio, videćemo na proleće.

Manić tvrdi da stranka Dragana Markovića Palme u Vranju broji preko 3.500 članova. U SDPS navode da se kod njih učlanilo oko 2.000 Vranjanaca.

Dejan Dimić
 
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: