Preživeli rak, ali i dalje puše

Zivot i stil - Četvrtak 07.08.2014 - 07:05

Gotovo svaka deseta osoba koja je preživela borbu sa rakom i dalje puši, pokazala je nova studija.

MilitaryHealth / Flickr.com MilitaryHealth / Flickr.com

Najviše pušača ima među onima čiji su kanceri bili povezani s pušenjem, poput raka pluća i mokraćne bešike.

Naučnici su ispitali više od 3.000 osoba koje su preživele rak devet godina posle uspostavljanja dijagnoze, a rezultati su objavljeni u žurnalu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Studija ukazuje na to "koliko je teško ostaviti pušenje", čak i u slučajevima u kojima je život u opasnosti, kaže vođa studije Li Vestamas, istraživač Američkog društva za borbu protiv raka.

Istraživači pretpostavljaju da je većina pomenutih pacijenata pušila i pre pojave kancera. Procenjuje se da je jedna trećina pušača koja je dobila dijagnozu raka prestala sa štetnom navikom, dok je dve trećine nastavilo da konzumira duvan.

Najčešće je reč o osobama koje puše više od 15 cigareta na dan. Pušenje je bilo učestalije kod žena, nego kod muškaraca i povezuje se sa slabim obrazovanjem i niskim prihodima.

Pušenje povećava rizik od vraćanja bolesti, ali takođe čini terapije za lečenje kancera manje efikasnim.

Lekovi, savetovanje i drugi pristupi mogu pomoći osobama s rakom ili istorijom kancera da prestanu da puše, ali ljudi ne znaju kako da dođu do takvog "leka".

U studiji, 47 odsto ispitanika reklo je da planira da ostavi cigarete, 43 odsto nije bilo sigurno, a 10 odsto nije želelo da se odrekne te navike.

- Deluje kao da mnogi žele da ostave cigarete, ali ih nivo zavisnosti i nedostatak znanja o dostupnim tretmanima čine nesigurnim - kaže Vestmas.
 

USATODAY.COM, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: