Pripreme za prijemni i do 200 evra

Lokalne vesti - Sreda 26.03.2014 - 11:28

Vranje - Priprema polaganja male mature roditelje osmaka ove godine u Vranju koštaće u proseku 200 evra.

Ilustracija Novosti.rs Ilustracija Novosti.rs

Prema oceni roditelja, znanje koje su učenici stekli na časovima u redovnoj nastavi nedovoljno je za postizanje dobrih rezultata na testovima, pa je neophodno da pohađaju i privatne časove.

Kako se saznaje jedan čas kod privatnih profesora kreće se od 300 do 500 dinara.

Roditelji tvrde da se u školama kod pojedinih nastavnika gradivo samo “pretrči”, zbog čega ga đaci ljudski i ne savladaju i sa takvim znanjem nisu spremni za polaganje male mature.  

Dušica Dimitrijević, majka osmaka, objašnjava da strah od neuspeha  na polaganju  preokupira roditelje s razlogom, jer od toga zavisi dalje školovanje njihove dece.

Ona je kaže spremna da pomogne svom detetu koje će do polaganja prijemnog ispita pohađati po 20 časova pripreme iz matematike i srpskog jezika.

– To je veliki izdatak za porodični budžet, ali se mi roditelji snalazimo na sve moguće načine kako bi pomogli svojoj deci.

Prednost je što sa privatnim profesorima, časove organizujete kad vama odgovara, recimo vikendom kad su deca slobodnija.  

Dodatni časovi su neophodni, jer propusta u gradivu ima kod većine učenika, ne savladavaju svaku oblast podjednako dobro.

Ko je kriv, njihova nezainteresovanost, ili propusti nastavnika, kako god to je problem  –  kaže Dimitrijevićeva.  

Sličnog je mišljenja Marija Jovanović,  majka osmakinje. Ona kaže da su neki nastavnici  nepristupačni za dodatna pitanja iz gradiva.

– Imate predavače koji jednostavno ne znaju da prenesu znanje, zamislite onda kakva je osnova recimo iz matematike kod dece koja imaju takvog nastavnika.  

Zbog toga mi roditelji ne smemo da rizikujemo – kaže Jovanovićeva.  

I dok su roditelji ubeđeni da će samo pohađanjem privatnih časova njihova deca ostvariti potrebne rezultate za dalje obrazovanje, ima i onih u vranjskom školstvu koji tvrde da je to uzaludno bacanje para, jer besplatne pripreme za učenike organizuju sve vranjske škole.

Zdravko Veličković, direktor OŠ “Branko Radičević”, kaže da su privatni časovi za polaganje prijemnog ispita čista komercijala i pomodarstvo.

Prema Veličkovićevim rečima roditelji koji smatraju da će plaćanjem dodatnih časova njihovo dete biti spremnije za dalje školovanje su u potpunoj zabludi.

Profesor matematike Branislav Zdravković iz OŠ “Branko Radičević”, napominje da je u čitavoj priči o potrebnom znanju od presudnog značaja zainteresovanost učenika.

– Ako toga nema ne pomažu ni privatni časovi ni potrošen novac .

Ukoliko učenicima nešto nije jasno mogu da pitaju nastavnika za objašnjenje, sve zavisi od njih i njihove zainteresovanosti da savladaju gradivo  –  kaže Zdravković.


Polaganje male mature ove godine potpuna je novina, jer će osnovci  osim testa iz srpskog jezika i matematike polagati i treći kombinovani test  koji obuhvata pet predmeta, geografiju, istoriju, fiziku hemiju i biologiju.

- Testovi  iz srpskog i matematike bodovaće se  sa 16, a pomoćni test iz dodatnih predmeta sa osam bodova.  Osmaci će probni test za polaganje male mature raditi već u maju – kaže Dragana Georgijev iz odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: