Probudio se iz kome i PROGOVORIO ŠPANSKI

Zivot i stil - Sreda 26.10.2016 - 08:24

Tinejdžer Ruben (16) iz Atlante završio je u komi prošlog meseca, nakon što je zadobio udarac u glavu tokom fudbalske utakmice. Ono što ga razlikuje od drugih pacijenata, koji su se našli u istom stanju, je da je tečno pričao jezik koji nikada ranije nije učio ili govorio.

Ruben španski priča kao od šale, a engleski sa španskim akcentom; FOTO: screenshot Ruben španski priča kao od šale, a engleski sa španskim akcentom; FOTO: screenshot

Rubenov inače govori engleski, ali kad se probudio iz komatoznog stanja, španski je pričao kao od šale, a engleski sa izraženim španskim akcentom.

Mladić iz Atlante je vremenom počeo da gubi "španski uticaj" i njegov engleski jezik se u potpunosti povratio.

Ovo stanje je veoma retko i zove se sindrom stranog akcenta. Dešava se usled povrede mozga, kad se menjaju govorni obrasci pojedinaca.

Prvi poznati slučaj ovog sindroma prijavljen je 1941. godine, kad je jedna Norvežanka tokom rata pretrpela povredu glave i počela da priča maternji jezik sa nemačkim akcentom.

Od tada je bilo nekoliko desetina prijavljenih slučajeva.

Pre tri godine, zabeležene je još jedan slučaj kad je policija u južnoj Kaliforniji pronašla ratog veterana u nesvesti, koji se nije sećao svog života, a znao je da govori samo švedski jezik.

Ranije ove godine, žena iz Teksasa, koja je imala hiruršku operaciju vilice, nakon zahvata je počela da govori engleski sa britanskim akcentom.

- Govor je veoma komplikovana stvar i postoji mnogo centara u mozgu koji se tiču njega.

Ukoliko se samo jedan od centara ošteti, to može da utiče na akcenat ili tačnost govora - rekla je za CNN doktorka Karen Krut pre nekoliko godina, inače eksperta za ovaj sindrom.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: