Procena stanovništva umesto popisa

Lokalne vesti - Subota 13.06.2015 - 10:15

Vranje - U dogovoru sa čelnicima Bujanovca, Preševa i Medveđe, biće urađena procena broja stanovnika na jugu Srbije, saglasili su se predstavnici Vlade i lokalnih samouprava na jugu Srbije.

Skupstina opstine Bujanovac FOTO: A.Stojkovic Skupstina opstine Bujanovac FOTO: A.Stojkovic

Procena se radi po međunarodnim standardima, a podaci će se koristiti umesto nevalidnih podataka iz popisa 2011. godine.

Međunarodni eksperti trebalo bi da procenu broja stanovnika u ove tri opštine završe u narednih nekoliko nedelja.

U većini popisa na jugu Srbije zabeležene su nepravilnosti. Od popisa kojim su prikazani samo muslimani umesto Albanaca, Crnogorci umesto Srba, do onog koji je uglavnom bojkotovan.

"Mi smo imali ranije situacije, na primer 1991. godine, kada Albanci nisu izlazili na popis stanovništva i kada je ne samovoljno nego po službenoj dužnosti Republički zavod za statistiku radio procene koje su u nekim sitnim promilima mogle odstupati od realnog stanja na terenu", kažr Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac.

Adekvatne statističke podatke važno je imati za sprovođenje državne politike.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković kaže da ima velikih problema u finansiranju funkcionisanja lokalnih samourpava, Nacionalnog saveta albanaca kao i probleme vezane za planove rada, razvoja lokalnih samouprava, kao što su Preševo, Bujanovac i Medveđa.

U proceni stanovništva koristila bi se baza podataka Republičkog zavoda za statistiku.

"Koda govorimo o procenama u demografskoj statistici one uvek polaze od popisa stanovništva i kombinuju se sa drugim vrstama podataka, recimo sa podacima o broju živorđenih lica sa podacima umrlih lica, o unutršnjim ili spoljnim preseljavanjima", kaže Snežana Lakčević iz RZS.

Broj stanovnika je jedan od važnih parametara kada se raspoređuju sredstva lokalnim samoupravama ili sredstva, recimo, za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine. Kao i kada se uzima u obzir na primer, raspored sudija i tužilaca na teritoriji Srbije.

"Da bi država mogla da sprovede socijalne, ekonomske i obrazovne mere važno je da zna sa kojim borjem stanovništva raspolaže i da to bude da to bude jedan zvaničan podatak", kaže Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Željko Ožegović kaže da je Ministarstvo pokrenulo ovu inicijativu za procenu utvrđivanja broja stanovnika u Medveđi, Preševu, Bujanovcu da bi doprineli rešavanju problema koji nastaju u odlučivanju javnih politika koje koriste podatke iz popisa 2011. koji su sporni.

Procena stanovništva rađena je u nekadašnjoj Jugoslaviji više puta. To je bio instrument vođenja politike u situaciji kada građani ili određena zajednica bojkotuju popis. A kakvi će rezulati procene biti na jugu Srbije, znaće se uskoro.

RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: