Promovisana monografija o ŽBEVCU

Lokalne vesti - Petak 20.05.2016 - 12:41

Na Pedagoškom fakultetu u Vranju u četvrtak je promovisana monografija „Žbevac od najstarijih vremena do 2015.“

Publika na Pedagoškom fakultetu FOTO M. Mišković/OK Radio Publika na Pedagoškom fakultetu FOTO M. Mišković/OK Radio

Autor knjige, profesor Momčilo Cvetanović, rođeni Žbevčanin želeo je da se kao teolog i istoričar trajnim zapisom oduži svom zavičaju.

U svom višegodišnjem radu nastojao da što vernije zabeleži životne prilike svojih zemljaka u vremenu i prostoru.

- U pisanju sam se rukovodio devizom „što nije zapisano nije ni postajalo“.

Za ovu hroniku služio sam se onim što sam čuo, video, doživeo, ali i svim onim što su drugi pamtili i zapisali u vreme dogadjaja ili kada je sve prošlo.

Važno mi je bilo da zabeležim poreklo, razvoj i sve što je pratilo fizički i duhovni život Žbevčana - kaže Cvetanović.

Na promociji monografije govorio je profesor Momčilo Zlatanović. On je istakao veliku naučnu vrednost knjige koja može da bude dobra osnovna za najraznovrsnija istraživanja.
 
- Polazeći od misli nobelovca Iva Andrića „Čovek je dužan svome zavičaju“ Cvetanović je više godina strpljivo pručavao izvore, literaturu i na terenu uporno prikupljao materijal o svom rodnom mestu i široj okolini.

Monografija je napisana lepim i jasnim jezikom, impresionira preciznost u izražavanju. Ima više poglavlja, ali posebno interesantno je ono koje opisuje poznate Žbevčane.

Među njima je Hadži Todor Dimitrijević, značajna istorijska ličnost i veliki poznavaoc srpskog jezika - rekao je profesor Zlatanović.

O monografiji je govorio i Jovan Stošić, profesor srpskog jezika iz Žbevca koji je rekao da je najvažnije za jedan narod da se zabeleži njegovo kulturno nasleđe.

Promocija je organizovana u godini jubileja učiteljstva. 70 godina je od početka obrazovanja učitelja u Vranju.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: