Pronevera u Gradskoj upravi

Lokalne vesti - Petak 13.11.2015 - 09:15

Pojedini zaposleni u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu pri Gradskoj upravi u Vranju odobravali su dečije dodatke na osnovu lažnih dokumenata, svesno kršeći propise i pribavljajući materijalnu korist za sebe, saznaje OK Radio.

Istraga u ovom slučaju je u toku. Foto: D. Ristić Istraga u ovom slučaju je u toku. Foto: D. Ristić
Izvor iz Gradske uprave kaže da je pre nekoliko meseci na osnovu primedbi građana, kao i jedne kompanije u Vranju, utvrđeno da pojedini službenici nisu radili po zakonu, pri čemu su čak i sebi pribavili pozamašnu materijalnu korist.
 
- Tragom toga, provereni su neki predmeti i utvrđeno je da postoje određene nepravilnosti u dodeli dečijih dodataka.
 
Neke potvrde su falsifikovane, a kod nekih je umanjivan iznos primanja roditelja. Potvrde su falsifikovane tako što su skenirane i menjani su iznosi na njima. 
 
Kasnije, utvrđeno je da na velikom broju potvrda stoje  minimalna primanja kojima se ostvaruje pravo na dečiji dodatak, a da su u stvarnosti ta primaja bila daleko veća. Reč je o zaposlenima u vojsci, policiji i određenim stranim kompanijama u Vranju - navodi izvor OK Radija. 
 
On dodaje da se osnovao sumnja  i da su pojedini zaposleni u ovom Sekretarijatu uzimali određeni procenat za odobravanje dečijeg dodatka, tako što su  na 11 ostvarenih dečijih dodataka, dogovarali da se dvanaesti isplaćuje lično njima. 
 
- Reč je o imenima koja su to i ranijih godina radila, bila kažnjavana i udaljavana sa poosla. 
Nadležni iz Gradske uprave su sakupili dokumentaciju i predali je istražnim organima.
 
Radi se o milionskim iznosima koje su prihodovali pojedini službenici gradske uprave i korisnici koji nisu mali pravo na socijlna davanja, a sve na uštrb oštećenog budžeta - kaže izvor OK Radija.
 
Sa druge strane, Žika Nedeljković, načelnik Sekretarijata za socijalnu zaštitu, nije želeo da komentariše ove informacije.
 
- Dogovor je da u interesu istrage za sada ne dajemo nikakve informacije - kategoričan je Nedeljković.
 
Inače, prema podacima iz Sekretarijata, u 2014. godini nešto više od 7.300 dece sa teritorije Grada Vranja, ostvarilo je pravo na dečiji dodatak, koji u proseku iznosi oko 3.000 dinara, šo su mesečna davanja od preko 20 miliona dinara. To je na godišnjem nivu oko 250 miliona, pa se razmere evntualne pronevere mogu naslutiti.  
 
S. Tasić
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: