PROSVETA: Direktori mešetare sa tehnološkim viškovima

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.09.2016 - 22:39

Dušan Mladenović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Vranju kaže da je uputstvo Ministarstva o rešavanju tehnoloških viškova u skladu sa zahtevima sindikata, ali da u praksi ima dosta problema.

Škole kao izvor nestabilnosti FOTO OK Radio Škole kao izvor nestabilnosti FOTO OK Radio

- Postoje veliki otpori među direktorima škola, kriju se časovi i pokušava se da se zadrže neki ljudi koji su van sistema.

U narednim danima bi to trebalo direktori sami da reše, a nakon toga ćemo intervenisati kod radne podgrupe i podnosićemo prijave inspekciji.

Kako se neki direktori ponašaju, moguće je da podnesemo i neku krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja – kaže Mladenović.

On navodi da direktori nekih škola uopšte ne žele da prime zahtev kolega koji su na listi tehnoloških viškova.

- Ima više takvih primera, ali sigurno znam za slučaj kolege koji je lično išao u školu u Reljanu i tamo jednostavno nisu hteli da mu prime zahtev – navodi Mladenović.

Za rešavanje problema tehnoloških viškova, Ministarstvo je formiralo radnu grupu, a na lokalnom nivou time će se baviti radne podgrupe.

Radna podgrupa na nivou Školske uprave Leskovac je formirana pre desetak dana i čini je pet članova: Bojana Milenković iz Š.U. Leskovac, Predrag Mihajlović, savetnik za finansije sa kancelarijom u Vranju i predstavnici tri reprezentativna sindikata prosvete Pčinjskog okruga.

Prvi sastanak radna podgrupa je održala prošle sedmice u Vranju i na njemu su određena pravila ponašanja u toku ovog procesa, kaže za OK Radio Bojana Milenković, članica radne podgrupe.

- Svi radnici u prosveti, koji su zainteresovani za ovaj proces i imaju neka pitanja ili pritužbe mogu da nas kontaktiraju putem e-mail adrese radnapodgrupale@yahoo.com – kaže Milenković.

Što se tiče gorenavedenih primećenih nepravilnosti, ona navodi da direktori škola imaju obavezu da primi nekoga sa liste, ali ne i da razmatraju zahteve samo onih koji im se obrate.

- Važno je da direktor ipak ima obavezu da da povratnu informaciju, odnosno odgovor tom radniku koji se obratio školi.

Ne znam kako je moguće da neko neće da primi zahtev lično, u tom slučaju je drugi način da se zahtev pošalje poštom, jer pošta mora da se primi i da se zavede
– objašnjava Milenković.

Ona kaže da ne može zvanično da se govori o otporu direktora škola u preuzimanju radnika, jer jedno je privatan stav, a nešto sasvim drugo posao koji mora da se uradi.

Bojana Milenković nije mogla sa sigurnošću da navede broj prosvetnih radnika koji su na listama tehnoloških viškova, ali kaže da bi, prema prvim procenama, trebalo da ima mesta za sve.

Ipak, ona kaže da su preporučeni hitni rokovi za završetak posla, ali da to ne znači da će sve biti završeno tako brzo.


- Mi smo dali vremena školama do kraja ove sedmice da reše prispele zahteve.

Redosled je takav da se prvo reše tehnološki viškovi u okviru opštine, pa onda iz susednih opština, okruga, pa onda na teritoriji Školske uprave.

To je dosta zahtevan i obiman posao, jer mi radnike skidmo sa liste tek kada dobijemo dokaz iz škole da je neko preuzet
– navodi Milenković.

 

Predsednik Aktiva direktora škola u Vranju Goran Trajković kaže za OK Radio da je Aktiv imao sastanak čije je tema bila rešavanje tehnoloških viškova.

 

- Mi smo se 30. avgusta sastali u O.Š. “Radoje Domanović” u Vranju i na tom sastanku je gotovo rešeno pitanje tehnoloških viškova.

 

Bilo je izloženo koliko ima slobodnih mesta i ko je sve na listi tehnoloških viškova i direktori su se međusovno dogovarali.

 

Na sastanku su svi tehnološki viškovi sa teritorije grada Vranja rešeni, osim profesora razredne nastave – otkriva Trajković.

 

On kaže da i tu nije bilo problema oko raspoređivanja, već su nedoumice bile više tehničke prirode.

 

- Bilo je dilema oko toga da li će možda neke škole dobiti odobrenja Ministarstva za produženi boravak.

 

Ja sam tada na tom sastanku apelovao na sve direktore da prijave slobodna radna mesta.

 

- Zašto se od tog dogovora odustalo i da li neko od direktora možda nije ispoštovao taj dogovor, to već nije pitanje za mene – navodi Trajković.

 

On kaže da svaka škola ima svog direktora i svaki direktor odgovara za svoje postupke.

 

- Sve je to nešto što može i treba da se proveri, pa da se onda postupa u skladu sa zakonom.

 

Ostalo je da radna podgrupa rešava sva sporna pitanja – zaključuje Goran Trajković.

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: