PROSVETA: I malo je mnogo

Lokalne vesti - Utorak 24.02.2015 - 10:18

Isplata jubilarnih nagrada i za 35. godina radnog staža i pomoć države u visini mesečne plate za 2015. godinu, što su prosvetari dobili novim kolektivnim ugovorom, presudili su u postizanju dogovora sa Vladom o prekidu štrajka, rečeno je na sednici Okružnog odbora sindikata obrazovanja Pčinjskog okruga.

Čelnici sindikata prosvete u Vranju Čelnici sindikata prosvete u Vranju

Zahtev prosvetara o uvođenju platnih razreda je odbijen, a sindikalci kažu da su bili svesni da neće biti izuzeti odlukom Vlade da plate zaposlenih u javnom sektoru budu smanjene za 10 odsto.

Vlada se obavezuje, čulo se na skupu, da će u toku 2015. godine zaposlenima u obrazovanju isplatiti pomoć u iznosu do visine jedne plate.

Zaposleni u prosveti u Vranju kažu nisu zadovoljni trenutnim stanjem u ovdašnjim školama iako je nakon tromesečnog štrajka upozorenja sa Vladom postignut „klimav“ sporazum.

Sindikalci očekuju racionalizaciju i ukrupnjavanje nastave, jer se kako tvrde u školama u Pčinjskom okrugu za jedan predmet uvodi i po pet nastavnika.

- Pored listi tehnoloških viškova, sindikalci će u okviru izrade Zakona o osnovama obrazovanja dostavljati i listu radnika sa nepunim radnim vremenom – kaže Slobodanka Savić, predsednica Gradskog odbora Sindikata obrazovanja u Vranju.

Danča Dodić, predsednik Okružnog odbora sindikata obrazovanja Pčinjskog okruga kaže da je potpisivanje sporazuma duže trajalo, jer je Vlada uslovila sindikate.

Sporazum i Poseban kolektivni ugovor idu u paketu kao i to da se prihvati da svaka strana i Vlada i sindikati prihvataju obavezu.

Onima koji nastave da štrajkuju odbijaće se  od plate do jedne trećine – kaže Dodić.

On kaže da kolektivni ugovor koji je potpisan, daje garanciju zaposlenima u obrazovanju i po pitanju sigurnosti i po pitanju rešavanja tehnoloških viškova, nagrada i svih ostalih prava prosvetnih radnika.

Ukoliko se desi da Vlada ne ispoštuje  bilo koju potpisanu obavezu sledi novi štrajk, najavljuju sindikalci.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: