PROSVETARI NA POPRAVNOM: Štrajkuje samo ko sme!

Lokalne vesti - Ponedeljak 22.12.2014 - 10:20

Prosvetni radnici u Vranju odustali su od potpune obustave nastave najavljene za ponedeljak 22. decembra.

Kud plovi ovaj brod: Giimnazija u Vranju Kud plovi ovaj brod: Giimnazija u Vranju

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika ovakvo ponašanje ocenjuju kao kukavički čin, navodeći da je došlo do opstrukcije od strane Samostalnog sindikata i sindikata Nezavisnost, dok pa ovi sindikalisti  demantuju ovakve tvrdnje navodeći da je osnovni razlog odustajanja od totalne obustave nastave nejedinstvo među članovima sindikata prosvete.

 - Najtragičnije je to što smo prošle nedelje pokušali da inspirišemo ostale sindikate, jer je bilo raspoloženja u našem sindikatu da  se štrajkuje.  

Pokušavao sam da svojim mlađim kolegama ukažem na nužnost štrajka, jer je u pitanju budućnost obrazovanja, a ne materijalni položaj prosvetnih radnika – kaže Tomislav Pešić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika  u Vranju.

Iz sindikata Nezavisnost demantuju navode kolega da su opstruirali obustavu nastave.

Ljiljana Jovanović iz tog sindikata u Ekonomsko-trgovinskoj školi objašnjava  da su u toj kao i u ostalim srednjim školama o štrajku odlučivali članovi dva sindikata, Unije i Nezavisnosti.

- U našoj školi članstvo je podeljeno i ssvaki član odlučuje za sebe, tako da ni predsednici sindikata nemaju pravo da članove teraju na nešto što nije njihov izbor – objašnjava Jovanovićeva.  

Srđan Sotirović, predsednik Samostalnog sindikata u O.Š. “Vuk Karadžić” kaže da većina zaposlenih u toj obrazovnoj ustanovi nisu ni članovi sindikata, pa štrajk ne može ni da se organizuje.

Zanimljivo je da skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuju samo vranjske srednje škole, dok se u osnovnim redovno radi.

Objašnjavajući zašto je to tako, Miroslav Antić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u O.Š. “Jovan Jovanović Zmaj”  kaže da  su u toj školi pojedine kolege u štrajku skraćenjem časova na 30 minuta, ali je većina odustala od ovakvog vida protesta.

- Ne možete ljude silom da naterate da štrajkuju.To vam je opšti haos a ja ne mogu da izigravam policajca.

Osnovni razlog je što ne postoji jedinstvo među članovima sindikata oko tog pitanja. Kolege su se verovatno pomirile sa činjenicama da plate neće da nam vrate na staro – kaže Antić.

Na kraju, Tomislav Pešić opominje da stvar nije nimalo naivna i da štrajk može imati i ozbiljne posledice po učenike, jer se vrlo lako može desiti da vranjski đaci na kraju polugođa ne budu ocenjeni i ne dobiju knjižice.

-  Pokušaćemo na taj način da izvršimo pritisak da ljudi iz vlasti shvate da je ovo poslednji trenutak da se odreaguje, ali o tom potom – kaže Pešić.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: