PROTEST RADNIKA SIMPA: Dosta ste nas varali!

Lokalne vesti - Utorak 03.03.2015 - 13:29

Oko stotinak radnika „Simpa“ iz Vranja okupilo se u utorak ispred upravne zgrade kompanije kako bi javno izrazili nezadovoljstvo zbog promene programa za rešavanje viška zaposlenih.

Sporna četvrta opcija: Radnici Simpa na protestu Sporna četvrta opcija: Radnici Simpa na protestu

Kako tvrde, oni koji su krajem prošle godine popunjavali anketu za uzimanje socijalnog programa, izigrani su donošenjem nove uredbe kojom se ukida tačka četiri, о čemu je OK Radio već izveštavao.

Ova promena se odnosi, pored ostalog, na zbir godina preostalih do penzije i posebnih novčanih sredstava za radnike kojima je do penzije ostalo pet godina.

– Sad se u kompaniji pravi nova anketa, a mi smo anketu potpisali još 3. decembra prošle godine.

U novoj ne postoji četvrta tačka za nas kojima je do penzije ostalo do pet godina.

Faktički gubimo više od 360.000 dinara koje bi nam NSZ uplaćivao. Mi smo anketu potpisali po starom zakonu, a onda su ga promenili i teraju nas novu da popunjavamo – kaže Zoran Savić, radnik „Simpa“.

Njegov kolega Vene Miladinović ističe da nezadovoljni radnici traže samo poštovanje stare ankete i starog zakona u čije vreme važenja su dokumenta potpisana.
 

– Ako za celu Srbiju važi sve to što je bilo u decembra, tražimo da važi i za nas. Hoćemo da se ispoštuje to što smo potpisali krajem prošle godine.

Nikakve nove ankete nas ne zanimaju, jer nam tačke koje su ponuđene ne odgovaraju – kaže Miladinović.

Direktor „Simpa“ Slađan Disić priča da je održao sastanak sa nezadovoljnim radnicima, ali da on ne može nikako da im pomogne, jer je to stvar države.

– Mi smo novembra prošle godine dobili saglasnost od ministra privrede da možemo da sprovedemo socijalni program. To smo u roku od desetak dana uradili po tadašnjoj uredbi Vlade Srbije.

Bile su četiri opcije i ta četvrta je sporna koja se odnosi na radnike kojima je ostalo do pet godina do penzije.

Do nove godine nismo završili socijalni program, jer nam je falilo tri posto državnog kapitala i zato što su u prioritetu bile firme u restrukturiranju.

U januaru je usvojena nova uredba koja je usaglašena sa zahtevima međunarodnih finansijskih institucija, sa tri opcije u socijalnom programu i limitom otpremnina do 8.000 evra – kaže Disić.
 

On dodaje da je nakon usvajanja nove uredbe „Simpo“ podelio nove ankete radnicima bez četvrte opcije.

– Radnicima smo sve objasnili, ali imam utisak da neke stvari i dalje ne razumeju i i dalje kruže razne priče koje nisu tačne, a koje su vezane za uzimanje socijalnog programa.

Nedavno je ministar privrede u Vranju izjavio da socijalni program ide i da će biti isplaćen do 31. marta. Dakle, „Simpo“ je stavljen kao prioritet.

Nema ovde nikakve manipulacije od strane rukovodstva kompanije, već je reč samo o sprovođenju odluka Vlade Srbije.

Mi kao rukovodstvo možemo samo da izrazimo zahvalnost Vladi što je uložila mnogo napora da nam pomogne i mnogo finansijskih sredstava da „Simpo“ i dalje radi – kaže Disić.

Radnici koji su se okupili ispred upravne zgrade imali su sastanak u ponedeljak i sa narodnim poslanikom iz Vranja Draganom Nikolićem.
 

– Kod mene su u dva navrata bili radnici „Simpa“ i oba puta bili su vrlo uznemireni. Ostavili su mi papire i izjave koje su im ponuđene u kompaniji i očigledno da je došlo do nekih izmena tokom procesa potpisivanja i davanja dobrovoljnih otkaza uz prihvatanje određenih uslova.

Razgovarali smo hladne glave i razmišljali smo svi zajedno racionalno, pa su dobili moju preporuku da se ipak obrate svom glavnom menadžeru Slađanu Disiću.

Napravljena je peticija i čujem da su sa Disićem razgovarali. Pokušaćemo svi zajedno da probleme rešimo – kaže Nikolić.

Inače, od 1.384 radnika koliko ih je potpisalo dobrovoljan odlazak iz kompanije, 570 radnika smatra da je oštećeno, jer su u anketi decembra zaokružili četvrtu opciju.

Plan poslovanja koji je usvojen u nadležnim ministarstvima predviđa rad kompanije sa 1.729 radnika u matičnoj firmi.

Po prvobitnom planu Vlade Srbije, sprovođenje socijalnog programa u „Simpu“ bilo je u trećoj grupi na nivou cele Srbije.

To je značilo da bi proces otpočeo tek 15. aprila ove godine, ali je ova fabrika iz Vranja stavljena na listu prioriteta.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: