PROTEST: Stečajnom milioni, radnicima obećanja (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 29.07.2015 - 11:06

Grupa od oko pedesetak bivših radnika Preduzeća za puteve u Vranju, uz pištaljke, transparente i ručnu sirenu za uzbunjivanje, protestovala je u sredu ispred zgrade vranjskog Višeg suda.

Radnici potražuju u proseku po 900 evra FOTO A. Stojković Radnici potražuju u proseku po 900 evra FOTO A. Stojković

Oni negoduju zbog, kako kažu, „iritirajućeg ponašanja stečajnog upravnika Branka Mitića“.

– Prošlo je već sedam meseci od kada je Preduzeće za puteve izašlo iz bankrota i privatizovano. Kolege koje su ostale da rade imaju posla i želimo im sve najbolje i da preduzeće bude ono što je nekad bilo.

Na drugoj strani smo mi koji smo ostali bez posla po osnovu tehnološkog viška i koji ne možemo da ostvarimo pravo na odlazak u penziju niti na isplatu zarađenog novca.

Problem leži samo u jednom čoveku, stečajnom upravniku koji svojim inaćenjem iritira radnike iz dana u dan sve više – kaže sindikalista i bivši potpredsednik Nadzornog odbora u Preduzeću za puteve Dragan Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, radnicima se duguje po pet zarada sa svim doprinosima i socijalnim osiguranjem, što je priznato od strane Privrednog suda u Leskovcu.

– Nebrojeno puta pokušavali smo u neposrednom razgovoru sa stečajnim upravnikom da postignemo dogovor i da mirno rešimo naše probleme.

Do danas nismo naišli na razumevanje i nisu nam isplaćene pare koje smo mukotrpnim radom zaradili.

Mnogi od nas su na ivici bede, jer nemaju osnovna sredstva za život. I naša deca žele da idu na more i da se školuju, ali je njima sve to uskraćeno voljom jednog čoveka.

Kako nam je rekao, nikakav novac nećemo dobiti dok se sporovi sa bankama koji mogu da potraju i 10 godina, ne reše – kaže Dimitrijević.

Kako kažu okupljeni radnici, oni su rešili da organizuju proteste ispred zgrade Višeg suda, kako bi se stečajnom sudiji skrenula pažnja na saglasnost za isplatu dugovanja.

Kako kažu, pare mogu biti na računima radnika, ukoliko stečajni sudija da takav predlog.

Inače, u Vranju je ukupno oko 400 radnika kojima Preduzeće za puteve duguje oko 104.000 u proseku.

Bivši radnici tvrde da su iziritirani i time što će, kako kažu, stečajni upravnik od prodaje preuzeća da dobije četiri posto, što u parama znači oko 130.000 evra.

On taj novac, kažu, još uvek nije uzeo, ali će ga dobiti pre nego što radnicima budu isplaćena dugovanja.

Podsetimo da je PZP prodato Preduzeću za puteve Niš, koje pak ima novog vlasnika,  firmu „Trace“  iz Bugarske.


tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković  

 

               
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: