Prva Izložba rasnih krava

Lokalne vesti - Nedelja 27.09.2015 - 09:49

U Bujanovcu je održana prva Izložba krava simentalske rase, koju je organizovala tamošnja Veterinarska stanica.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi otvara izložbu FOTO R. Irić Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi otvara izložbu FOTO R. Irić

Stručna komisija koje je radila kao žiri od 170 prijavljenih krava izabrala je 72 grla od 62 vlasnika.

Apsolutni pobednik prve Izložbe krava je dvogodišnje grlo vlasnika Avdi Osmanija iz sela Končulj. Njemu je pripala nagrada od 30.000 dinara i pobednički pehar.

U kategoriji junica, pobedilo je grlo Zorana Trajkovića iz sela Sveta Petke i osvojilo nagradu od 20.000 dinara.

Najbolju prvooteljenu kravu ima poljoprivrednik Jakup Fejzulahu iz Velikog Trnovca. Takodje nagrada 20.000 dinara.

Nagrada od 20.000 dinara za najbolju staru priplodnu kravu pripala je Ismetu Iseniu iz sela Nesalce, koja je svom vlasniku za poslednju godinu dana dala 5.229 litara mleka.

- Mi godinama vodimo veliku borbu za promenu rasnog sastava stoke, jer je samo u Bujanovcu pre 15 godina bilo 21.000 grla krupne stoke, da bi ta brojka prošle godine spala na 8.000.

Istovremeno u Srbiji pre 15 godina bilo 1,2 miliona grla krupne stoke, a da ih danas ima svega 250.000 – žali se Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice.

Naravno, do ovakvog, katastrofalnog stanja srpskog stočarstva,  dovela je otkupna cena mleka koja se u Bujanovcu kreće od 18 do 22 dinara.

Opština Bujanovac je prošle godine, u razvoj stočarstva i poljoprivrede, plasirala 12 miliona dinara a ove godine će povećati za 20 odsto.

Za veštačko osemenjavanje krava u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, Koordinaciono telo za jug Srbije, u poslednjih pet godina uložilo 22 miliona dinara.

Organizator izložbe u selu Levosoje kod Bujanovca bila Veterinarska stanica iz Bujanovca u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Centrom za veštačko osemenjavanje iz Velike Plane.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: