PRVACI, SREĆNO: Čestitka samo za osnovce

Lokalne vesti - Utorak 30.08.2016 - 22:18

Gradsko veće donelo je odluku da se đacima sa teritorije grada Vranja koji ove jeseni polaze u školu isplati pomoć od po 5.000 dinara, što već postaje tradicija u poslednjih nekoliko godina.

Početak škole radost za decu i roditelje FOTO vranje.org.rs Početak škole radost za decu i roditelje FOTO vranje.org.rs

Zorica Jović, gradska većnica zadužena za oblast obrazovanja, kaže da je će ove godine u školu poći oko 796 prvaka.

- Uvek postoji mogućnost odstupanja od tog broja. U poređenju sa brojem prvaka u prethodnih nekoliko godina, i ove jeseni, otprilike isti broj učenika kreće u prvi razred.

Isplata sredstava namenjenih prvacima obično kreće krajem septembra, jer je to proces koji zahteva prikupljanje i obradu potrebnih podataka za ostvarivanje prava na dodelu pomoći, i to tek nakon što deca zvanično krenu u školu.

Isplata će ići kao i ranijih godina, jer se do sada nije desilo da se sa isplatom krene odmah po polasku u školu, već  obično treće nedelje nakon toga.

Neophodno je da deca zvanično krenu u školu, da se prikupe potrebni podaci pre svega od učenika, zatim škola, nakon čega se ti podaci prosleđuju Sekretarijatu za obrazovanje, pa Gradskoj upravi, nekon čega se vrši isplata
- pojašnjava Jovićeva.

Dinamika prikupljanja podataka  zavisi i delom od roditelja, jer osim matičnih podataka koje škole već imaju, potrebno je dostaviti i broj tekućeg računa roditelja na koji će se izvršiti uplata.

- Škole već imaju iskustva u tome, tako da se ne traže nikakvi specijalni podaci i potvrde.  Najbitnije je ime i prezime učenika, roditelja i broj tekućeg računa, dok izvode dece iz matične knjige rođenih već imaju u školama.

Samim upisom u škole oni su stekli status naših đaka prvaka, tako da je to dovoljno za ostvarivanje prava na pomoć od 5.000 dinara, koji daje grad
- kaže Jovićeva.

Nadležni iz prethodne vlasti u Vranju uspostavili su pre četiri godine, sada već svojevrsnu “instituciju” dodele pomoći prvacima, ali kasnije i svim učenicima prvog razreda  srednjih škola  sa teritorije Vranja.
 
No međutim, kada je došlo do momenta isplate srednjoškolcima, nailazilo se na izvesne probleme, jer mnogi učenici nisu razumevali činjenicu da je novac namenjen samo onima koji imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja.

Srednje škole u Vranju pohađa veliki broj učenika iz susednih opština, podseća nekadašnji gradonačelnik Vranja Zoran Antić, pa je bilo  zabuna i reakcija da  se kasni sa isplatama, i da nisu svi dobili novac.

- Motivi za dodelu pomoći đacima prvacima bili su tada su da se u jednoj liniji socijalne komponente u kojoj se grad nalazio, polaznicima u prvi razred dodeli pomoć od po 5.000 dinara.

Prošle godine smo po 5.000 dinara dali i učenicima prvog  razreda srednjih škola.

Sve skupa, novac koji smo izdvojili u prošloj godini iznosio je  nešto više od sedam miliona dinara.

To je isplaćivano redovno, već nakon dvadesetak dana od polaska u školu. Kod prvaka je to išlo jednostavnije, jer su svi oni sa teritorije Vranja.

Pravo kod srednjoškolaca imali su svi oni koji su te godine završili osmi razred u Vranju, no međutim, dolazilo je do zabune kod dece, pa su reagovali ljutito, jer učenici u srednjim školama nisu svi iz Vranja, tako da oni nisu imali pravo na dobijanje  pomoći
  - kaže Antić.

Lokalna samouprava u Vranju je krajem maja izdavala i besplatne izvode za upis đaka prvaka.

Zorica Jović dodaje da ove godine neće biti isplate pomoći za srednjoškolce jer sredstva u budžetu za tako nešto nema, već da se pomoć svodi na besplatne izvode i 5.000 dinara za prvake.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: