Prvi dvojezični fakultet na jugu

Lokalne vesti - Sreda 18.11.2015 - 09:59

Vranje - Šef Delegacije Evropske unije, ambasador Majkl Devenport i ambasador Švajcarske u Srbiji, Žan-Daniel Ruh obišli novu zgradu visokoškolskog obrazovanja namenjenu za rad dvojezičnog, bujanovačkog odeljenja Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Ambasaador devenport i predsednik Arifi FOTO Evropski PROGRES Ambasaador devenport i predsednik Arifi FOTO Evropski PROGRES

Zajedno sa predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem ambasadori su učestvovali u ceremoniji dodele diploma prvoj generaciji od deset diplomiranih studenata ove ustanove.

Izgradnja zgrade fakulteta koštala je blizu milion evra od čega je Evropska unija izdvojila 615,000 evra, Vlada Švajcarske 185,000 evra dok je Vlada Republike Srbije kroz opštinu Bujanovac i Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu za učešće i opremanje zgrade dala ukupno 208,000 evra.
 
 Projekat izgradnje ovog visokoškolskog objekta rezultat je zajedničkog rada brojnih lokalnih i međunarodnih organizacija a objekat je izgrađen za devet meseci po najvišim evropskim standardima.

Površina fakulteta obuhvata 2.300 kvadratnih metara u okviru kojih je između ostalog smešteno šest moderno uređenih učionica, biblioteka kao i karijerni centar.

Nastava na fakultetu se odvija dvojezično, na srpskom i albanskom jeziku - što je praksa koja čini ovaj fakultet jedinstvenim u južnoj Srbiji.

Trenutno nastavu pohađa blizu 400 Albanaca i Srba. Odeljenje nudi tri akreditovana studijska programa: finansije, bankarstvo i osiguranje, marketing, i agrobiznis za ekonomiku poljoprivrede.

Ambasador Devenport iskoristio je priliku da podseti lokalne vlasti, upravu fakulteta, organizacije koje podržavaju rad ove institucije kao i same studente da je proces izgradnje zgrade završen ali da najteže tek predstoji.

- „Na vama je sada da kroz obrazovanje, upornost i slogu pobijete sve predrasude koje tako često ograničavaju ovaj region da iskoristi sve svoje neverovatne kapacitete i stane rame uz rame sa ostatkom Evrope - dodao je Devenport.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: