PRVO SASLUŠAJ pa reci NE drogama

Lokalne vesti - Ponedeljak 27.06.2016 - 13:47

Povodom 26. juna, Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, ZZJZ Vranje, u saradnji sa Crvenim krstom i Domom zdravlja, a uz podršku Kancelarije za mlade i drugih partnerskih organizacija, u ponedeljak je organizovala uličnu akciju na šetalištu kod gradske apoteke u okviru koje su građani informisani o negativnim posledicama zloupotrebe droga.

Neophodna edukacija mladih, ali i roditelja; Foto: Crveni krst Vranje Neophodna edukacija mladih, ali i roditelja; Foto: Crveni krst Vranje

Dr Marija Nakić, specijalista socijalne medicine ZZJZ iz Vranja za OK Radio kaže da je neophodno da čitavo društvo kontinuirano deluje kako bi se smanjila ponuda i potražnja za drogama.

- Porodica je najznačajniji segment u ovoj borbi, pa su naše aktivnosti usmerene na informisanje roditelja i straratelja o ovom problemu i jačanje njihove sposobnosti za rešavanje kriznih momenata i dobru komunikaciju sa decom – kaže Nakićeva.

Zbog toga je slogan ovogodišnje akcije “Prvo saslušaj”, što znači da je slušanje dece prvi korak u akciji kako bi im se pomoglo da odrastu zdravo i bezbedno.

Po nekim istraživanjima, 41 odsto mladih do 16 godina je probalo duvan, devet od deset dečaka i devojčica je konzumiralo alkohol, a oko sedam odsto mladih je probalo kanabis.


- Sve naše aktivnosti bi trebalo da budu usmerene ka tome da mlade informišemo o štetnosti droge ali i da ojačamo komunikaciju i da podignemo njihovo samopouzdanje kako bi se odupreli iskušenju i pritiscima – kaže dr Nakić.

Generalna skupština UN-a 1987. godine je proglasila 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Cilj obeležavanja je podizanje nivoa svesti o značaju problema koji droga predstavlja za društvo i pokretanje svih, kako pojedinca i porodice, tako i najšire zajednice, da se uključe u prevenciju zloupotrebe droga.

Posebno značajna ciljna grupa su mladi koji često nisu svesni brojnih opasnosti od droge i koje treba motivisati za zdrave stilove života.

Zdrav način života zahteva određene izbore, a da bi napravili pravilan izbor mladim ljudima je potreban uzor, kao i tačne informacije o korišćenju droga, štetnom uticaju i posledicama po fizičko i mentalno zdravlje, ali  i socijalnu afirmaciju.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: