PRVONEK: Dimčić dobio spomenik na brani

Lokalne vesti - Sreda 01.04.2015 - 12:18

Bez ičije dozvole, rešenja ili odluke, u parku brane Prvonek kod Vranja postavljen je bareljef nekadašnjeg direktora „Vodovoda“, pokojnog Stojana Dimčića.

Mesto gde se nalazi bareljef Dimčiću Mesto gde se nalazi bareljef Dimčiću

Obzirom da je reč o javnoj površini kojom rukovodi Grad preko „Vodovoda“, gradonačelnik Vranja Zoran Antić tvrdi da ga za postavljanje spomen ploče niko nije pitao, niti ga o tome obavestio.

U „Vodovodu“ pričaju da oni nemaju veze sa bareljefom, a direktor tog preduzeća Krsta Janjić kaže da je spomen ploču o svom trošku postavio izvođač radova na brani, preduzeće „Hidrotehnika“ iz Beograda, u čast dobre saradnje prilikom izgradnje akumulacije sa tadašnjim direktorom Dimčićem.

– Vrlo je ozbiljno pitanje čije je zemljište na brani, ali recimo da je naše, jer mi rukovodimo njime. Za taj bareljef sam čuo, ali me niko o tome zvanično nije obavestio, niti me za postavljanje istog pitao.

Ploča je postavljena u vreme kada sam ja bio na službenom putu van Srbije. Ne znam ni ko je postavio, ko naručio, a ko platio bareljef.

Ne znam ni da li je Komisija za imenovanje ulica i spomenika zasedala po tom pitanju.

Definitivno niti sam ja to dozvolio, niti sam nadležan, niti sa bareljefom imam ikakve veze – kaže gradonačelnik Antić.

Direktor „Vodovoda“ Krsta Janjić za OK Radio je rekao da je bareljef postavljen u petak prošle nedelje.

– Taj bareljef su radili izvođači koji su gradili branu Prvonek, jer su sarađivali sa Dimčićem dok je bio direktor.

„Vodovod“ nije tražio ni od koga postavljanje bareljefa, ali su izvođači i glavni projektant brane odlučili da uklesaju jednu rečenicu u kamen iz pijeteta prema Stojanu Dimčiću – kaže Janjić.

Na pitanje ko je dozvolio postavljenja bareljefa bez odobrenja Komisije za imenovanje ulica i spomenika u Vranju Janjić odgovara da za to dozvola nije potrebna, jer je „bareljef ni na čijoj zemlji“.

– Ne, za tako nešto nije potrebna saglasnost Grada i Komisije, jer je bareljef na brani, a još uvek se ne zna ni čija je brana.

Dakle, to nije ni spomenik, nego jedan isklesani kamen u čast pokojnom direktoru koji je od početka radio sa njima na izgradnji brane – kaže Janjić.

Ali, tokom izgradnje Prvoneka, direktor „Vodovoda“ nije bio samo pokojni Stojan Dimčić, već zasluge ima i bivši direktor Božidar Đorđević. On, međutim, ne očekuje i ne želi bareljef sa svojim likom na ulazu u branu.

– Ja prvi put čujem da je tamo postavljen nekakav bareljef. Pokojni Stojan Dimčić je bio direktor kada je izgradnja brane počela.

Ja sam direktorsku fotelju u „Vodovodu“ preuzeo kada je ona bila u 60 posto odrađenoj fazi. Kada smo je završili, branu je sa mnom 7. septembra 2005. godine svečano otvorio tadašnji premijer Vojislav Koštunica.

Ja ne želim nikakvo priznanje za to u vidu bareljefa, spomenika i kamena, jer je meni dovoljno priznanje to što Vranjanci piju zdravu vodu sa brane koja je završena za vreme mog mandata.

Dovoljno mi je samo da se neko nekada seti da i ja imam velike zasluge za izgradnju tog kapitalnog objekta – kaže Đorđević.

Predsednik Komisije za imenovanje ulica i spomenika u Vranju Gradimir Jovanović kaže da u toj oblasti postoji red i da bi za postavljanje bilo kog spomenika, bareljefa ili imenovanje ulice trebalo da se dobije nečija saglasnost.

– Ne znam o kakvom baraljefu je reč, ali mislim da najpre treba da postoji dozvola Komisije za postavljanje istog, jer je reč o javnoj površini.

Ako je Udruženje boraca moglo da traži našu saglasnost i dozvolu za premeštanja biste u školskom dvorištu u Rataju, onda bi i ostali trebalo da nas pitaju za premeštanje i stavljanje spomen ploča i bareljefa.

Ako su borci tražili, znači da postoji neki red i zakon koji tu oblast reguliše. Što se tiče bareljefa na brani Prvonek, siguran sam da nam se niko nije obratio sa zahtevom, niti smo mi skoro zasedali – kaže Jovanović.

Inače, izvođači radova na brani Prvonek koji su i postavili bareljef Stojana Dimčića su „Hidrotehnika“ i institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda.

Na kamenu ispred objekta „Vodovoda“ na brani, uklesana je rečenica „Stojanu Dimčiću saradnici na izgradnji brane Prvonek“.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: