PRVONEK: Nova investicija od 10 miliona evra

Lokalne vesti - Ponedeljak 15.08.2016 - 22:06

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović, ambasador Nemačke Aksel Ditman i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković prisustvovali su u ponedeljak svečanosti povodom početka radova na izgradnji paralelnog cevovoda na brani Prvonek.

Sa otvaranja radova FOTO gradski sajt Sa otvaranja radova FOTO gradski sajt

Ovim projektom biće povezana brana Prvonek sa postrojenjem za preradu vode za piće i u prvoj fazi biće izgrađeno 3,7 od ukupno 12,5 kilometara cevovoda.

Ministarka Zorana Mihajlović, istakla je da je očekivan rok za završetak izgradnje cevovoda februar 2017. godine, dok je predviđeni rok za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda 2018. godina.

Ona je, takođe, naglasila da je ukupna vrednost ovih projekata 30 miliona evra i da 95 odsto sredstava obezbeđuje nemačka KFW banka.

- Za šest meseci završićemo projekat i Vranje će imati kontinuirano snabdevanje vodom - najavila je ministarka Mihajlović.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman, rekao je da je izgradnja cevovoda samo jedan od velikog broja projekata iz oblasti vodosnabdevanja i kanalizacije koji su realizovani u saradnji sa Nemačkom.

 

- Saradnja sa Srbijom u oblasti infrastrukture je ono što prati njen razvojni put u Evropsku uniju, a takvi odnosi su mogući samo ako imate dobre partnere kao što su ministarka Mihajlović i gradonačelnik Milenković – rekao je Ditman.


Ambasador je dodao da ukupna pomoć Nemačke Srbiji od 2000. godine iznosi 1,6 milijardi evra.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je na otvaranju naglasio da je brana Prvonek kapitalna investicija kojom je rešen višedecenijski problem nesmetanog snabdevanja zdravom pijaćom vodom Vranja i okoline.

- Ceo projekat je od velikog značaja za grad, jer predstavlja temelj još boljeg, efikasnijeg i savremenijeg vodosnabdevanja.

Ulaganjem u ovaj sistem, ulažemo u očuvanje najvažnijeg resursa planete, a to je voda
- istakao je Milenković.

 

Svečanosti su prisustvovali i državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović, narodni poslanik Slaviša Bulatović, predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković, članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova i brojne zvanice.

Projekat se realizuje uz podršku Nemačke razvojne banke KfW kroz Program unapređenja infrastrukture u opštinama srednje veličine u Srbiji, koji sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Glavni izvođač radova je kompanija “SADE” iz Francuske, a podizvođač “Trejs PZP” Vranje.

U pripremi je i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a procenjena vrednost investicije je oko 10 miliona evra.

U toku su ugovaranje i priprema projektne dokumentacije i očekuje se radovi krenu početkom 2017. godine.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: