PUTNI TROŠKOVI blokirali četiri škole

Lokalne vesti - Subota 04.06.2016 - 22:17

Račun Tehničke škole u Vranju u blokadi je već više od tri meseca za sumu od 651.000 dinara, koliko sudski potražuju radnici te firme za neisplaćene putne troškove u prethodne tri godine.

Sve počelo u Tehničkoj FOTO OK Radio Sve počelo u Tehničkoj FOTO OK Radio

Na godišnjem nivou putni troškovi za jednog radnika su oko 18.000 dinara, što znači da škola za tri godine duguje svakom radniku po  54.000 dinara, bez sudskih troškova.

Po Zakonu o radu svaki zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa posla u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju.

Besmisleno je očekivati da se jedino prosvetni radnici odreknu svog prava zarad opšteg dobra, kaže Ena Milosavljević, predsednik Sindikata Unije prosvetnih radnika Tehničke škole.

- Mi ne tražimo hleba preko pogače. Svi profesori koji su tužili dobili su pozitivne presude, ali ne i novac. Vrtimo se u krug.

Svakog meseca lokalna samouprava je u zakonskoj obavezi da nam isplaćuje putne troškove i tu obavezu ne može da izbegne
- kaže Milosavljevićeva.

Ovaj problem je višegodišnji i masovna pojava u vranjskim školama, kaže Dragan Mihajlović, gradski pravobranilac.

Reč je o kompleksnom problemu. Tu ima mnogo nedoumica, ali ono što je sigurno je da je lokalna samouprava, na žalost, u obavezi da putne troškove isplaćuje i to od sredstava bužetskih korisnika Grada.

Tačno je da u poslednje vreme presude idu u korist radnika koji su tužili, iako tu ima mnogo nelogičnosti.

Na primer, radnik koji iz svoje kuće čuje školsko zvono u svom dvorištu traži isplatu putnih troškova.

Prosvetni radnici koji to žele mogu da dobiju mesečnu kartu i da se voze do mile volje, ali im to ne odgovara, jer žele novac.

Štiti ih kolektivni ugovor koji je stupio na snagu februara 2015. godine potpisan sa Ministarstvom prosvete bez saglasnosti lokalnih samouprava
- kaže Mihajlović

Bilo je raznih predloga za rešavanje ovog problema, ali bezuspešno kaže Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vranja.

- Sindikati su voljni da se nađe kompromis sa lokalnom samupravom, jer nam je jasno da ovakva situacija nikome ne ide u korist.

Škole kojima su blokirani racuni otežano rade i mora da se pronađe neko rešenje kako bi svi bili zadovoljni.

Trenutno su u blokadi i računi osnovnih škola „Dositej Obradović“, „J. J. Zmaj“ i „Svetozar Markovic“
- kaže Mladenović.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: