Rak kosi Vranjance

Lokalne vesti - Sreda 11.06.2014 - 12:46

Smrt prouzrokovana bolestima sistema krvotoka i malignih tumora, najčešći su uzroci smrtnosti u Vranju tokom prethodnih godina.

ilustracija ilustracija

U toku 2013. godine tek nešto više od polovine prijavljenih smrti došle su kao posledica kardiovaskularnih bolesti.

Tokom poslednjih šest godina u Vranju je usled oboljenja srca i krvnih sudova umrlo oko 3.000 pacijenata dok je smrt zbog malignih tumora nastupila kod blizu 1.000 ljudi.

Prema podacima  vranjskog ZZJZ, svake godine od ove dve bolesti premine identičan broj ljudi, bez većih oscilacija.
Prema dostavljenim potvrdama o smrti, u periodu od 2009. do 2012. godine grad je izgubio blizu 4.000 stanovnika.

Najveći broj smrti zabeležen je u 2011. godini kada je preminulo više od 1.000 sugrađana, dok je broj umrlih u prethodnoj godini najniži sa 888 smrti.

Dom Zdravlja u 2013. godini registrovao je ukupno 158.585 oboljenja, stanja i povreda.

Bolesti sistema za disanje najčešći su uzrok obolevanja u skoro svim zdravstvenim službama,kojih je više od 40 odsto. Bolesti mišićnog- koštanog sistema druge su po zastupljenosti kod pacijenata sa opšte medicine i medicine rada sa oko 12 odsto.

Direktorka Zavoda za Javno zdravlje Vranje, Eržika Antić kaže za OK radio da su kardiovaskularne bolesti najčešće prouzrokovane usled stresa tj. povećanja riziko faktora.

- U riziko faktore se ubraja stres, pušenje, gojaznost, loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

Kada se radi o svesti ljudi o značaju prevencije ona je još uvek nedovoljna. Masna hrana i gazirana pića i dalje su sastavni deo ishrane stanovništva, a u kombinaciji sa pušenjem stvara pogubne posledice – rekla je Antić.

Broj novoobolelih od raka u periodu od 2000. do 2011. godine iznosi oko 4.700. U odnosu na 2000. godinu broj novoobolelih od malignih bolesti najveći je kod osoba muškog pola u 2006., kada je zabeležen dvostruko veći broj obolelih muškaraca dok je najveći broj obolelih žena primetan u 2007. godini.

Najčešća maligna oboljenja zabeležena su na plućima i bronhijama.

Razlog za uvećanje broja obolelih  može se naći i u boljem prijavljivanju novoobolelih od strane zdravstvenih ustanova.
Pored toga, pri tumačenju promena oboljenja i umiranju treba imati u vidu i uticaj sve boljih medicinsko tehničkih procedura u dijagnostici  ilečenju kao i povećanje svesti o značaju preventivnih pregleda radi ranog otkrivanja raka.

Milan Zdravković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: