Rat saopštenjima oko trovanja Pozorišta

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.11.2015 - 18:54

Saopštenje GrO SNS-a Vranje u kome se zbog dešavanja u Pozorištu traži hitna ostavka gradonačelnika i Gradskog veća izazvalo je lavinu saopštenja lokalnih odbora političkih stranaka.

Sve stranke se uključile u borbu FOTO OK RADIO Sve stranke se uključile u borbu FOTO OK RADIO

Saopštenja su data po redu pristizanja u redakciju OK Radija.

GrO DS-a u svom saopštenju naglašavaju da je žele da se upuštaju u „dublju polemiku oko nesuvislog saopštenja koje je izdao Gradski odbor SNS u Vranju“, ali napominju da je SNS je bio deo lokalne vlasti kada je sprovođen tender za izvođača radova na rekonstrukciji Pozorišta, dok je DS tada bio opozicija.

- Rukovodstvo grada čiji je DS danas deo pristupilo je maksimalo ozbiljno i odgovorno novonastaloj situaciji, insititrajući najpre na rešavanju problema, a potom i na utvrđivanju krivice, ne u političkim partijama već u institucijama sistema.

Zbog svega toga ne osećamo potrebu da podnosimo ostavke, naprotiv, spremni smo da se suočimo sa problemima i rešavamo ih – mi ne bežimo od odgovornosti i kad je teško, kao SNS 2013. godine - kaže se u saopštenju DS-a.

Demokrata naglašavaju da je njihova stranka „uvek insistirala na poštovanju zakonistosti i legalnih procedura“, te da će samo pod tim uslovima i dalje biti deo lokalne vlasti u Vranju.
 
Gradski odbor SPS-a najoštrije je osudio „jeftine političke demagogije kojom se vranjski naprednjaci služe“.
SPS u saopštenju pruža punu podršku rukovodstvu Vranja na „naporima koje ulažu da se zgrada Pozorišta izgradi, da se odgovorni otkriju i kazne, a da građani Vranja opet uživaju u pozorišnim predstavama“.

- Da li su se naprednjaci oglasili pod uticajem oplatola ili pod dejstvom nekih ubitačnijih hemikalija, u svom dobro poznatom stilu „Vučiću izvini“ sve u nameri da sakriju krivca ili krivce?
 
Demantuju stučnjake iz Vinče, demantuju stručnjake sa VMA, demantuju stručnjake koji rade na izgradnji pozorišta, demantuju sami sebe ali zato napadaju rukovodstvo grada, a da se ne izjašnjavaju o pravim krivcima ili ih namerno skrivaju - kaže se u saopštenju.
 
SPS ocenjuje da naprednjaci prećutkuju da su bili u vlasti kada je biran izvođač prve faze izgradnje pozorišta, kao i da je predsednik odbora SNS Vranje, Slaviša Bulatović, učestvovao u radu Saveta za javnu bezbednost i glasao za izveštaj i predlog mera.

GrO Jedinstvene Srbije zahteva hitno sankcionisanje onih koji su odgovorni za ovo delo.
- Gradski odbor JS traži od nadležnih organa da nalaze Instituta proslede republičkim i gradskim inspekcijama (građevinskoj, ekološkoj i sanitarnoj) kao i MUP-u i tužilaštvu, kako bi se utvrdio lanac odgovornosti u prometu  korišćenju ovog sredstva.

Takođe treba javno saopštiti imena svih odgovornih i kazniti ih u skladu sa zakonom. Najveću štetu i u ovom slučaju pretrpeli su građani Vranja, koji s nestrpljenjem čekaju obnovu ove ustanove kulture.

Stav Gradskog odbora JS je da propusta nije smelo da bude i da građani Vranja i Srbije moraju da znaju celu istinu oko izgradnje Pozorišta. Ovo je veoma ozbiljna situacija i sankcije ni u kom slučaju ne bi smele da izostanu - kaže se u saopštenju GrO JS-a u Vranju.
Gradski odbor SDPS Vranje saopštio je da je iznenađen zahtevom SNS za ostavkama gradonačelnika i članova gradskog veća, zbog problema sa Pozorištem.
- Kao deo vlasti u Vranju osećamo se prozvanim, iako smo uvek radili u interesu građana. U ovom slučaju pažljivo smo pratili situaciju oko pozorišta i smatramo da su preduzete sve mere zakonom predviđene.

Reč stručnjaka iz “Vinče” bila je presudna da se preduzmu sve mere u cilju zaštite stanovništva. Očekujemo da se do kraja rasvetli pitanje odgovornosti za upotrebu loših materijala - kaže se u saopštenju SDPS-a.

Ova stranka opominje da je „jako neodgovorno u ovoj situaciji prikupljati političke poene i da svi, bili u vlasti ili opoziciji, treba zajedno da radimo na rešavanju problema, kako bi što pre bili nastavljeni radovi na izgradnji pozorišta“.
 
GrO PUPS-a ocenio je da je “krajnja neodgovornost izvođača radova, preduzeća „Banković“, na obnovi pozorišta, dovelo je do kontaminacije Talijinog hrama, čiji završetak ceo grad nestrpljivo očekuje”.
- Očito je da je to sudbina Vranja, još od 1999.godine, kada su NATO bombarderi ogromnim količinama uranijumske municije zasuli naš grad, koji trpi i imaće dugoročne stravične posledice.

PUPS smatra da ne bi bilo nikako dobro da kontaminacija zahvati i vranjski politički teatar, a to se nažalost često čini - akže se u saopštnju ove stranke.

Gradski odbor PUPS ne traži ostavku gradonačelnika ni Gradskog veća, već kategorički zahtevada se preduzmu sve zakonske mere na sankcionisanju neodgovornosti preduzeća “Banković”, i na utvrđivanju istine u slučaju pozorišta.

- Ssvako mora da odgovara za ono šta i kako radi. A u ovom slučaju je „Banković“ baš prljavo radio. Iako “Bankoviću” ovaj posao u Vranju niko nije poklonio, već je „proguran“ na tenderu.

Zato insistiramo da se čitav tenderski postupak ispita, tim pre što je javnosti poznato da je ovo preduzeće već imalo slične ispade - kaže se u saopštenju PUPS-a, koji napominje da ne “amnestira nikoga od odgovornosti, ni gradonačelnika ni Gradsko veće”.

- Ali, bilo bi sumanuto da ih optužimo da su u ovom slučaju krivi, jer bi to bilo isto da ih optužimo kada bi se eventualno u rovovima u glavnoj ulici, koja se renovira, pronašla bomba iz Drugog svetskog rata kaže se u saopštenju PUPS-a koje je potpisao predsednik GrO ove stranke u Vranju Gradimir Jovanović.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: