RAZUMNI ROK i za Osnovni sud

Lokalne vesti - Subota 06.02.2016 - 10:41

Od 1. januara 2016. godine nadležnost za odlučivanje po pritužbama stranaka koje smatraju da njihovi sudski procesi traju predugo data je i Osnovnom sudu u Vranju.

Prenatrpanost sudova osnovni problem FOTO D. Dimić Prenatrpanost sudova osnovni problem FOTO D. Dimić

Donedavno je o maratonskim suđenjima na području Pčinjskog okruga odlučivao jedino Viši sud kome su stranke u postupcima podnosile prigovore na postupanje područnih, nižih sudova.

Od Nove godine u Osnovni sudu u Vranju stiglo je desetak pritužbi na rad sudija tog suda. Predsednik Stojadin Stanković objašnjava da je 1. januara stupio na snagu Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku po kome je nadležnost sudova utvrđena prema sudu kod koga se vodi postupak na koji stranka ima primedbe, a ne kao ranije prema neposredno višem sudu.

- Postupak se pokreće prigovorom u predmetima koji nisu rešeni, a cilj je ubrzanje postupka – tvrdi Stanković

Postupak po prigovoru odvijaće se u dve faze.

- U prvoj po prigovoru postupa predsednik suda i sudije koje predsednik odredi godišnjim rasporedom. Postupak će se voditi po pravilima koja važe za vanparnični postupak, bez rasprave, već se samo vrši uvid u predmet.

Predsednik ili sudija koga on odredi utvrđuje na kraju rešenjem da li je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku ili ne. I daje nalog koje radnje u određenom roku treba da preduzme sudeći sudija kako bi se predmet rešio
- objašnjava Stanković.  

U drugoj fazi, stranka ima pravo da podnošenjem tužbe u parnici traži pravičnu naknadu u novcu zbog povrede ovog prava, ako se ustanovi da povreda postoji.

- Na vreme smo obavili sve pripreme za ove postupke, otvorili pet novih sudskih upisnika sa oznakom „R“ za te predmete u vanparničnoj materiji – navodi predsednik suda.

Važno je napomenuti da će sud odlučivati i o fazi istrage - da li je nekoj stranci povređeno pravo na suđenje u razumnom roku u istražnom postupku koji, kao što se zna, sada vode tužilaštva.

- S tim što u tom slučaju mi kao sud utvrđujemo da li je povređeno pravo i ukoliko jeste dostavljamo rešenje višem tužiocu, a ovaj je dužan da uputi uputstvo osnovnom tužiocu kome će detaljno opisati radnje koje treba preduzeti da bi se predmet rešio u razumnom roku - kaže Stanković.

Zakon o pravu na suđenje u razumnom roku uveden je prvi put u naše pravosuđe maja prošle godine od kada su stranke imale mogućnost da se žale neposredno višoj sudskoj instanci zbog maratonskih suđenja.

Oko 95 odsto pritužbi Višem sudu u Vranju podnele su stranke zbog predugog trajanja izvršnih postupaka (samo u Osnovnom sudu trenutno je oko 33.000 takvih predmeta).

Reč je o čak 1.070 prigovora samo za prvih šest meseci primene zakona, dok je u krivičnoj i parničnoj materiji ukupno bilo oko 80 zahteva za zaštitu prava na pravično suđenje u razumnom roku.

Osnovni sud u Vranju je u tom periodu, po odlukama neposredno višeg suda, isplatio strankama 4,1 milion dinara u vidu finansijske naknade za povredu prava na suđenje u razumnom roku.

Razuman rok nije definisan u precizno određenom vremenskom okviru. Ceni se od slučaja do slučaja u zavisnosti od vrste i složenosti postupka. Orijentacioni rok koji je odredio Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu je dve godine.

U srpskom pravosuđu se kolokvijalno uzima da se to odnosi na nešto jednostavnije sudske postupke, dok se kod složenijih trajanje postupka manje-više toleriše do četiri godine.

Problem je što u našim sudovima ima postupaka koji traju deset, petnaest, pa i preko dvadeset godina.

Naknade koje se isplaćuju kreću se od 20.000 do najviše 50.000 dinara, dok je recimo praksa Međunarodnog suda u Strazburu da se, ukoliko se povreda prava na suđenje u razumnom roku dokaže, stranka dobija oko 1.500 evra po godini trajanja takvog procesa.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: