REFINANSIRANJE: Vranje uzima još 223 MILIONA!

Lokalne vesti - Ponedeljak 05.09.2016 - 14:40

Gradsko veće Vranja donelo je odluku da se Grad zaduži kod poslovnih banaka za iznos od 1,8 miliona evra ili 223,2 miliona dinara, radi refinansiranja prethodnih kredita, kaže većnik za finansije Ivan Stanković.

Većnik Stanković: Hitna Većnik Stanković: Hitna

Grad je zatražio i dobio saglasnost Državne uprave za trezor za novo zaduženje, kojim bi trebalo da se refinansiraju stare kreditne obaveze.

 

- Postojeći krediti su uzimani po većim bankarskim stopama, za razliku od onih koje ćemo mi uzeti.

 

Tražićemo u javnom pozivu da kredit bude sa grejs periodom od godinu dana i da se otplaćuje narednih šest godina.

 

Osim nižih kamata, najveći benefit će biti to što ćemo parama koje bismo vraćali bankama, izmirivati goreće obaveze gde nam prete tužbe, čime ćemo uštedeti na sudskim troškovima i kamatama – kaže Stanković.

 

Grad će se zadužiti za 1,8 miliona evra, što, po rečima većnika Stankovića, neće povećati postojeći nivo zaduženja.

 

- Koliko ćemo uzeti, toliko ćemo i vratiti, ne menja se nivo zaduženja i ovo zaduženje služi samo da bi se u narednih godinu dana oslobodili obaveza vraćanja kredita bankama – kaže Stanković.

 

Nenamenskim trošenjem sredstava su probijene mnoge pozicije budžeta, pa je bilo neophodno pristupiti izradi rebalansa, na čemu se radilo intenzivno poslednjih nedelja, saopštilo je Gradsko veće.

 

Stanković navodi da je utvrđeno da je raniji budžet planiran do nivoa planiranih prihoda.

 

- Kada smo uzeli u obzir sve dospele obaveze i planirane rashode do kraja godine,  a uzevši u obzir dosadašnje trendove naplate u budžetu, došli smo do „rupe“ od 430 miliona dinara.

 

Ove obaveze se ne može pokriti iz redovne naplate do kraja godine ukoliko ne dođe do nekog nenamenskog transfera od strane države – kaže Stanković.

 

Prilikom preuzimanja mandata, nova gradska vlast je operisala sa cifrom od 1,2 milijarde dinara duga Grada.

 

- Deo obaveza smo reprogramirali i prebacili za narednu godinu, tako da je ovih 430 miliona čine dospele, a neplaćene obaveze.

 

Jedan deo će morati da se izmiri agilnijom naplatom prihoda, a drugi će morati da se prenese i na narednu godinu – navodi Stanković.

 

On kaže i da će nadležnim institicajama biti dat nalog za ispitivanje svih probijenih pozicija budžeta zbog nepoštovanja izvršenja budžeta.

 

Gradsko veće je na svojoj 12. sednici usvojilo i ostavku zamenice Gradske uprave Maje Jović.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: