Rezerve krvi na minimumu

Lokalne vesti - Četvrtak 07.08.2014 - 08:29

Rezerve nulte negativne krvne grupe su na minimumu u službi Transfuzije Bolnice u Vranju, zbog čega nadležni apeluju na dobrovoljne davaoce da što pre doniraju krv.

Ilustracija sa interneta Ilustracija sa interneta

Problema ima i sa ostalim negativnim krvnim grupama, a potrebne količine ove dragocene tečnosti za sada se obezbeđuju u hodu, pre svega  porodičnim davalaštvom.

Transfuziolog Vesna Stojanović, šef odseka za davalaštvo na vranjskoj Transfuziji, kaže da je u letnjem periodu manji broj dobrovoljnih davalaca krvi, ali je potražnja povećana  zbog godišnjih odmora, veće mobilnosti ljudi i učestalih saobraćajnih nezgoda.

- Zalihe nulte negativne čuvaju se za urgentne situacije, kod porođaja, saobraćajnih nezgoda i naglih gubitaka krvi kod pacijenata – kaže Stojanovićeva.

Prema njenim rečima situacija na vranjskoj Transfuziji nije ništa gora nego u ostalim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

- Problematične su i krvne grupe AB negativna i B negativna koje su takođe na minimumu. Koliko vremenski možemo da premostimo sa ovim zalihama zavisi od potreba.

Unapred je to teško reći, može da se desi ne daj bože saobraćajni udes pa da se zalihe isprazne. Ovako možemo i desetak dana da funkcionišemo – kaže Stojanovićeva.

Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi biće organizovane naredne nedelje u Preševu i  Bujanovcu, a  Stojanovićeva očekuje da će u tim akcijama biti prikupljeno stotinak jedinica krvi koje će donekle stabilizovati trenutnu situaciju sa odeljenju Transfuzije Zdravstvenog centra u Vranju.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: