Romi u sektoru bezbednosti

Lokalne vesti - Nedelja 03.04.2016 - 11:08

U Vranju je održana promotivna tribina u organizaciji Policijske asocijacije “Evropski policajci romske nacionalnosti”, kako bi se zainteresovani kandidati iz ove zajednice što bolje upoznali i pripremili za polaganje prijemnog ispita u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Visok nivo skupa u Vranju FOTO: S. Tasić Visok nivo skupa u Vranju FOTO: S. Tasić

Prema rečima Nenada Tairovića, predsednika ove asocijacije, ovakve aktivnosti predstavljaju deo projekta „Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti Republike Srbije – ka većoj prolaznosti na osnovnu policijsku obuku“.

U okviru ovog projekta su protekle nedelje u šest policijskih uprava realizovane promotivne tribine sa radionicama Centra za osnovnu policijsku obuku iz Sremske Kamenice.

– Cilj nam je da Rome koji su zainteresovani za rad u MUP-u, i koji ispunjavaju uslove za konkurisanje na nekom od narednih konkursa policije za prijem na osnovnu policijsku obuku upoznamao sa mogućnostima koje im se nude i eventualnim preprekama koje ih čekaju.

Učešće na ovakvim tribinama omogućava Romima i Romkinjama bolju informisanost o policijskoj profesiji, načinu konkurisanja, selekciji kandidata i bolju pripremu za kvalifikacioni ispit – naveo je Tairović.

Ovaj projekat sprovode Policijska asocijacija „Evropski policajci romske nacionalnosti“ i MUP, a podržavaju ga Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u okviru programa za unapređenje položaja i statusa Roma u Srbiji, kao i misija OEBS – a.

Inače, u Srbiji prema raspoloživim podacima, oko 120 pripadnika romske nacionalnosti radi u policiji, a očekuje se da taj broj nakon ovakvih radionica bude i veći.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: