RTV: Gde zeka pije vodu?

Lokalne vesti - Ponedeljak 19.10.2015 - 06:51

Dok zaposleni u Radio-televiziji Vranje čekaju ishod postupka po tužbi koju su pred Upravnim sudom u Beogradu podneli protiv Agencije za privatizaciju (čijom su odlukom postali samo manjinski vlasnici ovog medija), v.d. direktora Ninoslav Smiljković kaže za OK Portal da je ova medijska kuća formalno-pravno još uvek u fazi preregistracije.

Gradska imovina koju još uvek koristi RTV Vranje FOTO D. Dimić Gradska imovina koju još uvek koristi RTV Vranje FOTO D. Dimić

- Agencija za privatizaciju dodelila nam je 33 odsto akcija, međutim nama je po Zakonu o informisanju i medijima trebalo da pripadne 100 odsto.

Mi smo protiv takve odluke podneli tužbu i čekamo ishod kako bismo znali na čemu smo i kako ćemo nadalje funkcionisati - kaže Smiljković.

Agencija je akcije RTV Vranje raspodelila tako što je 67 odsto prenela na Akcionarski fond, a novinarima je pripao ostatak. RTV ima 26 zaposlenih. Procenjena vrednost kapitala je oko 14 miliona dinara.

Prema spornoj odluci Agencije, ovaj medij i posle privatizacije većinski je ostao u rukama države.

Iz Agencije je objašnjeno da je takva odluka doneta u skladu sa Zakonom o privatizaciji koji predviđa da se radnicima podeli 30 odsto kapitala.

Bivši direktor RTV Zoran Veličković, koji je po prirodi posla bio uključen u sva pitanja u vezi sa privatizacijom ovog regionalnog medija, nije želeo da govori za OK portal zbog, kako je rekao, „netačnog, tendencioznog i zlonamernog iznošenja, prenošenja i prekrajanja informacija“ u vezi sa ovim pitanjima u proteklom periodu.

Izvori OK portala kažu da Agencija ni Zakon o privatizaciji u slučaju RTV nije dosledno primenila jer se u tom zakonu jasno definiše da je predmet prodaje 70 odsto procenjene vrednosti kapitala.

- Zašto je onda Agencija kod medija ranije prodavala sto odsto kapitala? Ili, kako i odakle da zaposleni koji imaju pravo na besplatne akcije po zakonu ostvare pravo na akcije ako im je prodato sto odsto njihovog medija - upitno će jedan od sagovornika OK Portala dobro upućen u problematiku.

Postoji i druga strana medalje. Zakon o privatizaciji, recimo, kaže da zaposleni mogu da ostvare pravo na akcije maksimalno do trideset odsto vrednosti kapitala. Ukoliko je njihovo pravo veće, onda se ono srazmerno umanjuje do 30 odsto.

- Ako je to tako po zakonu, čime su onda radnici RTV privilegovani pa od Agencije dobijaju 33,4 odsto akcija. Znači da je i tu zakon prekršen - kaže naš anonimni sagovornik.

U svakom slučaju, RTV je od 1. jula do danas privredno društvo koje se više ne finansira iz javnih prihoda, odnosno budžeta Grada Vranja, već samostalno ili preko projekata kao i svi drugi mediji. To potvrđuje i gradonačelnik Zoran Antić.
- Posle 1. jula dobili su samo ono što ime je pripadalo po planu finansiranja do 30. juna, ni dinara preko toga - navodi Antić.

Gradom su se pronele glasine da se bivši direktor RTV Zoran Veličković i dalje i te kako pita o mnogim stvarima u ovom mediju, da čak svakodnevno obitava u svojoj nekadašnjoj kancelariji i da navodno prima nekakve pare kao saradnik emisije „Oko juga“, ali sadašnji v.d. direktora to demantuje.

- Veličković u televiziji nije angažovan na bilo koji način. Ne prima nikakvu platu od nas, nema bukvalno nikakav radni status.

Osim što, naravno, kao potencijalni udeličar ima pravo na besplatni udeo u akcijama kao i svi drugi - izričit je Smiljković.

Javna je tajna da Veličković, kao zainteresovana strana, dakle kao građanin Veličković ili kao bivši direktor zainteresovan za udeo, učestvuje na panel diskusijama oko ovih pitanja širom Srbije.  

Inače, podršku RTV zbog odluke Agencije dalo Ministarstvo kulture i informisanja, zahtevajući ukidanje rešenja Agencije. Ministarstvo privrede pokrenulo je nadzor nad radom Agencije i dalo im pet dana da otklone nepravilnosti.

Agencija je ostala pri svojoj odluci smatrajući da nije pogrešno primenila propise.

Direktor Agencije Ljubomir Šubara je u međuvremenu smenjen sa ove funkcije zbog ovog i još nekih navodnih propusta na predlog ministra privrede Željka Sertića.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: