RTV opasno klizi u ambis!

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.06.2015 - 14:15

Rok za početak privatizacije lokalnih državnih medija opasno se bliži kraju, a u RTV Vanje ne samo da ništa ne preduzimaju tim povodom, nego nemaju nameru ni bilo šta da rade, sudeći bar prema izjavama čelnih ljudi te kuće.

Hoće li neko otvoriti vrata? FOTO Facebook Hoće li neko otvoriti vrata? FOTO Facebook

Rok za predaju dokumenata Agenciji za privatizaciju istekao je 19. juna, ali će najnovijim zakonskim rešenjima on biti produžen do 30. juna.

Ko se u tom momentu ne nađe u procesu privatizacije, preti mu brisanje iz registra medija, a oni koji su taj proces makar započeli, moći će da se iz lokalnih budžeta finansiraju do 31. oktobra, zadnjeg roka za privatizaciju.

I pored ovih činjenica, direktor Radio televizije Vranje Zoran Veličković ostaje pri stavu da je lokalna samouprava Agenciji za privatizaciju dostavila plan i predlog privatizacije i da se tu ništa neće menjati.

– Da li će biti objavljena prodaja kapitala RTV ne zavisi od mene, već od Agencije za privatizaciju.

Skupština Srbije raspravlja još uvek o eventualnom produženju roka za finansiranje državnih medija, tako da izmene zakona još uvek nisu usvojene i pitanje je kada će i u kom obliku biti usvojene.

Što se tiče vranjske Skupštine, ostajemo kod prvobitne odluke o modelu privatizacije koju smo davno predali Agenciji – kaže Veličković.

Ovakvo tumačenje zakona možda bi i bilo tačno da Agencija ne traži zvaničnu „fer procenu kapitala“, i to na dan 31. decembra 2014. godine.

Po do sada dostupnim podacima, RTV ima procenu kapitala do kraja decembra 2013. godine, a direktor Veličković ranije je za OK Radio izjavio da neće raditi novu procenu, jer u budžetu nema predviđena sredstva za te namene.

Skupština grada donela je oduku o modelu privatizacije, a više od polovine zaposlenih 1. jula dobiće isplatu na osnovu socijalnog programa, ali da bi proces privatizacije mogao da počne, a samimm tim i život RTV-a, neophodna je nova procena kappitala.

Praktično, niko od aktera na političkoj sceni sada nema jasnu ideju šta se dešava u RTV-u.

- Oni su gurali u nekom pravcu, zbog toga je i oprema firme preneta u vlasništvo grada, ali sada je to propalo. Kako će dalje, mislim da zna samo Zuja i niko više - kaže za OK Radiio izvor iz vrha SPS-a.

Inače, prvobitno je rok za privatizaciju medija bio 1. jul, a sada je taj datum određen kao rok za objavljivanje javnog poziva za prodaju kapitala.

Ukoliko do 1. jula ne bude objavljen poziv za prodaju kapitala, prodaja će biti obustavljena, a mediji će biti privatizovani prenosom akcija zaposlenima.

Pa i ovo će biti moguće tek ako se napravi procena kapitala, dakle započne proces privatizacije.

Prema nekim tumačenjima, ne reše li pitanje odnosa prema Agenciji, RTV-u već u sredu preti potpuno gašenje i brisanje iz registra medija!
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: