RUŠENJE PO VRANJU: Macola VODOVODU i Šumadincima

Lokalne vesti - Četvrtak 25.05.2017 - 10:10

Rušenje nelegalno sagrađenih objekata u Vranju uzelo je zamah, i dok inspekcija tvrdi da sve radi po zakonu, pojedini građani smatraju je bilo propusta oko dodele poslova za rušenje bespravno podignutih zgrada.

Sa jednog od rušenja FOTO Arhiva inspekcije Grada Vranja Sa jednog od rušenja FOTO Arhiva inspekcije Grada Vranja

Na sumnju je navela prvenstveno činjenica da su  angažovani „Vodovod“ iz Vranja, kao javno preduzeće i „Sloga konstrakšn“ iz Kragujevca, koja se javila na tender za firme spremne da obavljaju rušenje, koji je raspisao grad Vranje.

Jedno od rušenja nelegalnog objekta desilo se proteklih dana i u ulici Generala Belimarkovića, a čitav posao je poveren „Vodovodu“.

Boban Antanasijević, načelnik Sekretarijata za inspekcijske poslove u Vranju, kaže da je za rušenje angažovan „Vodovod“, koji takođe ima ugovor sa lokalnom samoupravom o obavljanju ovakvih poslova.

- Još pre sklapanja ugovora sa „Slogom Konstrakšn“, „Vodovod“ je potpisao ugovor sa Gradskom upravom, a pošto ima stvari na terenu koje ovo preduzeće ne može da reši, morala je da bude angažovana još jedna firma koja može da odgovori zahtevima.

„Vodovod“ sa postojećom mehanizacijom ne može da ruši veće objekte, pa smo angažovali dodatnu ekipu koja se javila na tender.

To ne znači da će rušenje samo da obavlja „Sloga“, sve zavisi od situacije
- kaže Antanasijević.

Po prijavi, građevinski inspektor Gradske uprave Vranja, postupajući po službenoj dužnosti, izlazi na teren u zakonskom roku i proverava da li postoji odobrenje za izgradnju i da li se postupa u skladu sa projektnom dokumentacijom.

U slučaju nepoštovanja propisa, pokreće se postupak prinudnog izvršenja spornih radova, a te radove plaća treće lice, tačnije onaj koji je izgradio bez građevinske dozvole.

Antanasijević pojašnjava da su stranke čije objekte treba rušiti, uredno obaveštavane o svim koracima koje su nadležni preduzimali, a na kraju i o samom činu rušenja.

- “Sloga konstrakšn” rešava veće objekte, kada je u pitanju cela kuća, gde treba da se radi projekat rušenja, jer u nekim delovima treba raditi i takve projekte - kaže Antanasijević.

I direktor “Vodovoda” Goran Đorđević pojašnjava da se njihova mehanizacija angažuje po nalogu Gradske uprave.

- Samo po nalogu komunalne  inspekcije i GU, a po osnovu ugovora koji imamo, idemo na teren.

Posebnim ugovorom su angažovana sredstva za ove namene, dobijamo pisani nalog za angažovanje, i to se nešto malo plaća
- kaže Đorđević.

Po ovom ugovoru, “Sloga” se obavezuje da će rušenja bespravno izgrađenih objekata izvršavati nalogom ili zahtevom inspekcije, u rokovima i dinamici koje odredi Izvršno odeljenje pri Odelenju inspekcijskih poslova.

Ovaj posao “Sloga” je dobila na tenderu, a iz budžeta grada u te svrhe opredeljeno je 800.000 dinara.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: