RUSI pomažu obnovu ZMAJA

Lokalne vesti - Sreda 31.08.2016 - 23:28

U dotrajaloj zgradi O.Š. „Jovan Jovanović Zmaj“ u Vranju počelo je renoviranje sanitarnih čvorova, ali rešavanje glavnog problema sa krovom koji prokišnjava, još uvek je na čekanju.

Problem dotrajalosti zgrade ove škole koja ove godine proslavlja 55. godišnjicu rada traje već duže vreme, a kulminacija se dogodila maja ove godine, kada je uprava dobila nalog sanitarne inspekcije da reše problem sa propalim parketom u fiskulturnoj sali.

Problem sa parketom je došao samo kao posledica prokišnjavanja stare krovne konstrukcije, što je veoma skupa investicija za ovu školu.

Sa poslovima se tokom raspusta nije ni počelo, a razlog je nedostatak novca.

Finansijska sredstva za rekonstrukciju od oko devet miliona dinara bi trebalo samo delimično da se reše putem projekta modernizacija škola Ministarstva prosvete.

Škola „Jovan Jovanović Zmaj“ bi po projektu od ministarstva trebalo da dobije 1,8 miliona dinara, međutim, iako je ugovor potpisan još decembra 2014. godine, sa isplatom se kasni, kaže za OK Radio direktor škole Saša Ilić.

- Projekat se radi po etapama, ali je nešto zapelo kod naše i još 30 škola u Srbiji koje čekaju na sredstva.

Neki tenderi su propali, pa se čitava procedura ponavlja, tako da smo još uvek na stend baju.

Prema uveravanjima koje sam dobio iz ministarstva, tokom septembra bi trebalo da se nešto dešava po tom pitanju
– kaže Ilić.

On navodi da još uvek sanitarna inspekcija nije intervenisala da proveri izvršavanje naloga iz maja ove godine.

- Ukoliko se neko pojavi, ja mogu da im kažem isto što i vama, da su to veliki investicioni projekti i da je rešavanje u toku – navodi direktor.

U međuvremenu, u priču su ušle Ruske železnice koje modernizuju srpske pruge i po dogovoru sa Vladom Srbije, svuda gde rade na prugama preuzimaju obavezu i da opreme po jednu školu.

- Kako se trenutno radi na deonici do Ristovca, Rusi su u ovom kraju izabrali O.Š. „Jovan Jovanović Zmaj“ da ulože novac u njeno opremanje, jer je naša situacija, najblaže rečeno, nezadovoljavajuća.

Do sada su, pored kabineta za ruski jezik, renovirana i dva sanitarna čvora, koje ćemo svečano otvoriti u petak, a do kraja godine bi trebalo da budu završena i ostala četiri.

Prema mojoj nezvaničnoj proceni, opremanje jednog sanitarnog čvora košta oko 900.000 dinara
– otkriva direktor Ilić.

Nakon završetka tog posla, postoji mogućnost i da Ruske železnice odvoje neka sredstva i za rekonstrukciju krova.

- Kako su za ovu svrhu potrebna velika sredstva, obratili smo se  za pomoć i lokalnoj samoupravi, koja je zainteresovana da se konačno reši taj problem, pa će verovatno i grad morati da odvoji izvesnu sumu novca – zaključuje Saša Ilić.

Gradska većnica za oblast obrazovanja Zorica Ilić kaže za OK Radio da je lokalna samouprava spremna da se uključi u proces rekonstrukcije, nakon što se prikupe sve neophodne informacije o stanju u kojem se nalazi konstrukcija.

- Čekamo da vidimo i kako će se razvijati pregovori sa Ruskim železnicama.

Zasad, ne možemo da damo nikakav konkretan podatak o sumi koju će izdvojiti lokalna samouprava sve dok se ne uradi rebalans gradskog budžeta, a to će biti tokom ovog meseca.

U svakom slučaju, to je lokalnoj samoupravi prioritet broj jedan u pogledu ustanova obrazovanja u gradu
– navodi gradska većnica.

Sa ruskim Ministarstvom železnica u ime lokalne samouprave je kontaktirao pomoćnik gradonačelnika Slavoljub Stojmenović, koji je stručno usavršavanje obavljao u Rusiji.

On navodi da su Rusi izdvojili sredstva za rekonstrukciju sanitarnih čvorova u O.Š. “Jovan Jovanović Zmaj” kao gest dobre volje i da na tome svakako treba da budemo zahvalni.

- Za dalje nikakvih zvaničnih kontakata za sada nije bilo i mislim da bi bilo neumesno tražiti “pogaču preko hleba” – odgovara Stojmenović.

Po njegovim rečima, brojni su problemi u vranjskim školama koje treba rešavati, ali će to morati da se radi sistemski, što do sada nije bio slučaj.

- Postoji plan da se obratimo Kancelariji za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, koja koordiniše realizaciju projekata obnovu objekata javne namene.

Imamo velike šanse da novcem Kancelarije renoviramo još neke škole i vrtiće, ali moraće da se pribavi sva potrebna dokumentacija.

Mi se trenutno trudimo da ubrzamo proces da sve zainteresovane obrazovne ustanove dovrše projekte, na osnovu kojih ćemo da konkurišemo za sredstva
– najavljuje Slavoljub Stojmenović.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: