Sakupljač ŠUMSKOG BLAGA

Lokalne vesti - Nedelja 04.06.2017 - 10:58

Vranje - Decenijama unazad sakupljanje šumskih plodova, prvenstveno pečurki, predstavlja osnovni izvor prihoda za mnoge ljude iz Pčinjskog okruga, a za druge pak dopunu kućnog budžeta.

Ilić na svom poslu FOTO lična arhiva Ilić na svom poslu FOTO lična arhiva

Prve se već krajem aprila javljaju lisičare, doki u maju i junu ove pečurke i ostale jestive, niču i šumama iznad 700 metara nadmorske visine.

Po lisičarkama i vrganjima naročito je poznato područje Poljanice, zatim padine Kukavice i Vlasine.

Jedan od onih koji godinama bere i prodaje pečurke je i Vladimir Ilić iz Priboja Vranjskog.

On kaže da ustaje oko 5:00 časova, i kreće u šume u Priboju i naviše ka selu Ostrvica, a ponekad stiže i do Oblika, na čijim proplancima tokom leta zna da bude dosta vrganja.

- Kada se pojave prve lisičarke u proleće one su prilično skupe.

Ove godine otkupljivači su ih u početku plaćali 1.400 i 1.200 dinara po kilogramu.

Sada je cena pala na 400 dinara, ali ih ima mnogo više, pa mu dođe na isto, jer sada može za dva tri sata da se nabere do tri, a ranije jedva  kilogram.

Pored toga što ih prodajem, dobar deo onoga što naberem koristim za potrebe svoje porodice, jer su  šumske pečurke zdrave i ukusne.

Najčešće ih pržimo, ali ih stavljamo i kao zimnicu, ukiseljene.

Vrganje  prodajemo i sušene, ali ih takođe koristimo i kao dodatak supama i čorbama. Ukus je neponovljiv
- poručuje Ilić.

Iako deluje lako i primamljivo, branje pečuraka nije ni malo lak posao.

Ustajanje u ranu zoru, hod po šumi, budna pažnja i traženje ovog skrivenog šumskog blaga, kako ga mnogi zovu.

- Lisičara ima u gustim šumama, ispod žbunova i grmova.

Često su prekrivene debelim slojem prošlogodišnjeg opalog lišća.

Rastu i na mrtvičavim mestima u šumi ili nedaleko od potoka, jer im dosta pogoduje vlaga.

Vrganji su pak druga priča, njih ima u šumi, ali su najlepši na proplancima, na obodima šume gde počinju livade i na sličnim mestima.

Moja porodica živi od poljoprivrede, a pošto sam veliki zaljubljenik u prirodu, branje pečuraka mi s jedne strane predstavlja rekreaciju, izvor prihoda i način da za svoju decu obezbedim zdravu hranu
- kaže Ilić.

U junu masovno po šumama kreću vrganji. Cena sirovog vrganja je oko 300 do 400 dinara, dok se kilogram sušenog prodaje i za 10 evra.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: