Sanatorijum obeležio 90. rođendan

Lokalne vesti - Nedelja 24.08.2014 - 12:29

Vranje – Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici, u narodu poznatija kao Sanatorijum, obeležila je devet decenija postojanja i rada.

Sa konferencije obeležavanja godišnjice Sa konferencije obeležavanja godišnjice

Bolnica je otvorena je 1924. godine, za potrebe rehabilitacije i lečenja obolelih vojnika i građana u oba Balkanska i Prvom svetskom ratu.  

Izbor lokacije za izgradnju Sanatorijuma bio je uslovljen izuzetno povoljnom klimom surduličkog područja u odnosu na celokupnu teritoriju Srbije.

Na zahtev tadašnje Vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, stručnjaci iz Engleske i Francuske došli su do saznanja da na mestu gde je kasnije izgrađena bolnica, dolazi do “ruže vetrova”, tačnije do preplitanja egejske, umerenokontonentalne i planinske klime, koja izuzetno pogoduje pacijentima obolelim od tuberkuloze i drugih plućnih bolesti.   

Povodom značajnog jubileja, organizovana je konferencija, koja je okupila vodeće stručnjake iz ove oblasti u našoj zemlji.

Oni su govorili o prošlosti, sadašnjosti i perspektivama obolelih od plućnih bolesti u Srbiji, kao i o izazovima u dijagnostici i njihovom lečenju.

Pozdravljajući prisutne Vasil Nenkov, direktor bolnice, podsetio je da  je pored lečilišta u Soko Banji, bolnički kompleks u Surdulici  jedini ovakve vrste u Srbiji.

- Imamo pacijente iz svih krajeva zemlje. Prema našim procenama, bolnici gravitira oko 250.000 stanovnika Srbije, plus veliki broj onih koji žive na teritoriji Kosova.

Iako u javnosti postoji mišljenje da su plućne bolesti prošlost, svakodnevno smo svedoci suprotnog - kazao je Nenkov.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: