"Sanč" četiri meseca bez plate

Lokalne vesti - Ponedeljak 31.03.2014 - 13:10

Radnici fabrike obuće „Sanč“ u Vranju kažu da od oktobra prošle godine nisu dobili plate, dok rukovodstvo firme tvrdi da su poslednje zarade isplaćene za novembar.

vlasnici Sanca vlasnici Sanca

U dopisu koji smo dobili od radnika te fabrike stoji da je štrajk upozorenja održan u petak 28. marta od 12 do 14 sati i da zbog toga radnici u subotu nisu primljeni na posao.

- Radnici firme nisu primili svoje zarade i doprinose od oktobra 2013. godine i 28. marta su stupili u štrajk od 12 do 14 sati.

Sutradan su se vratili na svoja radna mesta gde ih je sačekala zaključana fabrika uz obrazloženje da direktor ne želi nikoga da vidi jer su štrajkovali – piše u dopisu radnika „Sanča“.

Direktor fabrike obuće Srđan Dejković kaže da navodi o neprimanju plate od oktobra prošle godine nisu tačni i da je poslednja zarada isplaćena za novembar prošle godine.

Kako je objasnio, sa isplatama se kasni zbog problema sa isporukom robe kupcima i odlaskom većeg broja radnika u „Geox“.

– Sada treba da isplatimo decembarske zarade sa porezima i doprinosima.

Problem je nastao jer nismo uspeli po planu da isporučimo robu kupcima i sada imamo dosta obuće na lageru.

S toga imali smo i manji priliv sredstava i trenutni radim na poboljšanju situacije.

Izvesno je da imamo ugovorene poslove do oktobra ove godine, pa se nadam da ćemo i problem sa platama i doprinosima uskoro rešiti.

Štrajka nije bilo, već radnici nisu želeli da rade. Sutradan je fabrika bila zaključana zato što smo rešili da subotom ne radimo više.

Zašto bi radnici dolazili vikendom, kad već imamo problema sa isplatama njihovih zarada – kaže Dejković.

On međutim dodaje da ovo nije prva obustava rada u fabrici. Kako kaže, nedavno su pojedini radnici „Sanča“ prekinuli sa radom jer im nije stigla poruka iz banke na mobilnom telefonu o prilivu sredstava po osnovu zarade.

– Kako bi na dalje funkcionisali i izašli iz krize, moraju i radnici da nam pomognu.

Prošle nedelje smo imali kratku obustavu rada, jer smo uplatili zarade, a neki radnici nisu dobili SMS iz banke o uplati.

Toga dana nisu radili, a da sve to bude strašnije, ni sutradan nisu želeli da otpočnu sa radom jer im u šest sati ujutru nije stigla poruka iz banke.

Ni jedna banka ne radi od šest ujutru i mislim da je to već preraslo u jednu vrstu nekorektnog ponašanja.

Tako nećemo moći da napredujemo i moramo svi zajedno da podelimo istu sudbinu preduzeća – kaže Dejković.

On očekuje da će do utorka biti uplaćeni porezi i doprinosi radnicima „Sanča“, a narednih dana i plata za decembar.

Inače, fabrika obuće „Sanč“ otvorena je u Vranju 2001. godine i trenutno zapošljava 480 radnika.

Do skoro je bilo 600 upošljenih, ali je 120 ljudi napustilo preduzeće i mahom podnelo prijavu za zaposlenje u budućoj italijanskoj fabrici obuće „Geox“.

Aleksandar Aca Stojković
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: