Sertić: Država garantuje za oporavak Simpa

Lokalne vesti - Petak 13.02.2015 - 11:53

Ministar privrede Željko Sertić (SNS) posetio je u petak kompaniju Simpo u Vranju.

Sertić i Disić najavili socijalni program za Simpo Sertić i Disić najavili socijalni program za Simpo

On je održao sastanak sa menadžmentom fabrike, nakon čega su svi zajedno obišli proizvodne pogone.

On se na sastanku obratio svim radnicima Simpa, obećavši da će država učiniti sve da ta kompanija ponovo oživi i bude privredni oslonac jugu Srbije.

Sertić se osvrnuo i na novi socijalni program.

– Država je sada većinski vlasnik Simpa, što znači da su se stekli preduslovi za ulazak u proces socijalnog programa.

Donet je novi pravilnik na osnovu kojeg će sve kompanije u Srbiji moći da prijave višak radnika koji žele da uzmu socijalni program.

Sve je vrlo jasno i precizno. Država je ove godine za te namene izdvojila 16 milijardi dinara, što je veoma značajna suma novca – kaže Sertić.

Generalni direktor Simpa Slađan Disić kaže da će u narednih 10 dana u kompaniji biti sprovedena nova anketa zainteresovanosti radnika za uzimanje socijalnog programa sa novim uslovima.

Kako je objasnio, po ranijem pravilniku postojale su četiri opcije za uzimanje socijalnog programa, dok u novom ima jedna manje.

– Opcija da 200 evra po godini staža ostaje, a četvrta opcija koja je nekada postojala u smislu pet godina do penzije je izbrisana.

Takođe, sada postoji limit za visinu socijalnog programa i otpremnina može da iznosi najviše 8.000 evra – kaže Disić.

Prva anketa za dobrovoljno uzimanje socijalnog programa sprovedena je u Simpu 27. novembra prošle godine i tada su se prijavila 1.384 radnika.

Svi oni koji su se za uzimanje otpremnine prijavili novembra sada su na godišnjem odmoru, posle čega će koristiti plaćeno odsustvo do završetka procesa.

U pogonima trenutno radi 2.074 radnika, od čega 1.274 u matičnoj firmi, dok je ostatak upošljenih u zavisnim preduzećima Simpa.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: