SIMPO: Stajemo na zdrave noge!

Lokalne vesti - Petak 09.09.2016 - 11:36

I pored teških okolnosti poslovanja, „Simpo“ iz Vranja 2016. godinu ocenjuje kao vreme potpunog oporavka kompanije.

Simpo: direktor Disić i predsednik UOO Petrović FOTO OK Radio Simpo: direktor Disić i predsednik UOO Petrović FOTO OK Radio

Generalni direktor ove firme Slađan Disić izneo je niz podataka kojima se potkrepljuje ova tvrdnja - da je druga godina oporavka „Simpa“ (država ga je ponovo uzela u svoje vlasništvo u januaru 2015. godine) pravi pokazatelj na kakvom se putu nalazi nekada najveća južnosrpska firma.

Prema Disićevim rečima, treba se snaći u šumi firmi srpske drvne industrije, u kojoj  ima najmanje 2.182 preduzeća, sa oko 13.000 radnika, i još izvestan broj onih koji rade na crno, van sistema.

- Radimo uspešno i pored teških okolnosti. Opremili smo ove godine četiri hotela u Hrvatskoj, tu je i sličan posao u Crnoj Gori, tražimo i evropaska i vanevropska tržišta.

Trebalo je i napora, i visprenosti i odgovornosti da bi uspeli da nađemo prave kupce, koji će plaćati praktično avansno, a ne da proizvodimo za magacine
- kaže Disić.

U 2016. godini realizacija „Simpa“ je oko 20 miliona evra, što je oko 20 odsto više nego u prvoj godini oporavka firme.

BEOGRADSKA IMOVINA

Direktor Disić nije želeo da kaže koliko je novca plaćena eksproprijisana "Siimpova" Robna kuća u Beogradu, jer je to poslovna tajna, zbog činjenice da je u posao uključeno više partnera. Istovremeno, on je rekao da lično nije upoznat sa spekulacijama da je neko ranije mogao ponuditi čak do 20 milona evra za tu imovinu, ocenjujući takvu moguću ponudu kao ipak ozbiljno preteranu.


Od toga, na inostranom tržištu plasirano je 11 miliona evra, u domaćoj prodaji  oko 8,7 miliona, a u maloprodaji oko 4,3 miliona evra.

Sve u svemu, rezultati „Simpa“ bolji su u odnosu na 2015. godinu za oko 30,5 odsto, a nekih meseci, kao što je to bio avgust, proizvodnja je išla i do čak 140 odsto u odnosu na raniji period.
 
- Plate su kod nas u proseku oko 31.000 dinara, i za do sada isplaćenih 16 plata (od mogućih 19 ili 20 p.a.) izdvojili smo 832 miliona dinara. Plate su redovne, svakog 12. i 26. u mesecu.
 
Većinu dugova prema lokalnoj samoupravi smo izmirili, ali su ostali oni prema javnim preduzećima. I to ćemo vraćati, što kompenzacijom, što reprogramiranjem ili direktnim plaćanjem
- kaže Disić.

Prema njegovim rečima, i dugovi bankama i dobavljačima su značajno smanjeni.

U 2014. godini dug prema stranim dobavljačima bio je tri miliona evra, a sada je smanjen desetak puta, na 0,37 miliona.


U „Simpu“ trenutno radi 1.704 radnika.

Prema Disićevim rečima, „Simpo“ je samo u ovoj godini isplatio ukupno oko 150 miliona dinara po osnovu socijalnog programa, i plus još oko 95 miliona na osnovu dugovanja po sudskim presudama.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: